Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да, България" иска оставката на Марешки, проявявал хомофобия

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, „Движение Да България“, призовава Народното събрание да освободи народния представител Веселин Марешки от длъжността заместник-председател.

Партията настоява парламента да предприеме необходимите стъпки за разграничаване на институцията от недопустимото дискриминационно и разпалващо омраза на основа сексуална ориентация изказване, направено от него на заседание в сряда.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки предложи депутатите да декларират "хомосексуален конфликт на интереси". Това стана след размяната на обвинения между партии в декларации и от парламентарната трибуна. "Преди седмица всички ние подадохме декларации за конфликт на интереси и понеже много хора си позволиха коментари. От името на парламентарната група призоваваме освен икономическия конфликт на интереси да бъде записано да се обявява хомосексуален конфликт на интереси, конфликт поради зависимост от алкохол и наркотични вещества", каза Марешки, 

"В една правова държава, каквато България претендира да бъде, както по силата на своята конституция, така и по силата на принадлежността си към ЕС, всички граждани имат право на зачитане на свободата на личността и на човешкото им достойнство, което включва и възможността за сексуално самоопределение и равенство пред закона с всички останали граждани, независимо от сексуалната им ориентация. Отправянето на подобни хомофобски изявления от най-висшата трибуна на българските държавни институции, е признак за все по-задълбочаващата се ерозия на демокрацията и все по-тежкото отстъпление от зачитането на основните права и върховенството на правото в България.", се казва в позиция на партията.

Според ръководството на "Да, България", ако бъде оставено без последици, подобно недопустимо за държава член на ЕС поведение на висш представител на държавната власт, "би било поредната стъпка по посока на превръщането на България в държава на тържествуващото банално зло, в която потъпкването на основните правата и човешкото достойнство, е норма и същност на политическия процес и упражняването на публична власт". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във