Банкеръ Daily

Общество и политика

Да бъдат оповестени всички параметри на поръчката за машини за гласуване, поиска Христо Иванов

Съпредседателят на Съюз “Демократична България” Христо Иванов внесе в Централната избирателна комисия искане да бъдат оповестени всички параметри на поръчката за доставка на машини за гласуване.„Защото в момента, използвайки оправданието за търговска тайна, този договор е абсолютно непрозрачен и това е изключително обезпокояващо“, посочи Иванов.

В писмото се настоява за прозрачност на параметрите по договора за доставка на машините за гласуване на предстоящите парламентарни избори, както и да се осигури независим одит на машините.

“Тук сме да гарантираме, че въвеждането на машините ще бъде решение на проблема, а няма да създаде нови проблеми”, коментира съпредседателят на “Демократична България" Христо Иванов пред журналисти на излизане от ЦИК. “Внасяме писмо, с което искаме ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри по договора за доставка на машините, защото в момента този договор, използвайки оправданието за търговска тайна, е абсолютно непрозрачен и това е обезпокояващо. Това, че ние не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка, създава много сериозни предпоставки за напрежение и недоверие”, посочи той.

Надежда Йорданова от правния екип на “Да, България” посочи, че условията, при които е обявена обществената поръчка за доставка на машините позволява на участниците в максимална степен да се възползват от възможността да обявят за търговска тайна обстоятелства по процедурата и така те да не станат обществено известни.

“Абсурдно се получава, че например междинните срокове за доставка на машините остават покрити от търговска тайна, заявена от участниците. Други много важни елементи, които гарантират защита на вота при използването на тези машини също остават покрити от търговска тайна, необосновано защо, при положение, че те трябва да са общодостъпни”, коментира Йорданова. Сред обстоятелствата, за които “Демократична България” настоява да бъдат оповестени, тъй като са от висок обществен интерес, са сроковете на доставка на машините, провеждането на обучения, наличният брой техници, използваната операционна система и др.

Формацията настоява да бъде предвиден ред за предоставяне на достъп на наблюдатели, застъпници и политически представители до данните на преносимите памети (флашки) от машините, след като те бъдат обработени в районните избирателни комисии (РИК). Целта е да може да се провери съдържанието, включително и дали данните от флашките отговарят на предадените от секционните комисии протоколи. В писмото до ЦИК се предлага и да се осигури одит на машините за вота от независими експерти.

“Искаме това да стане навреме, а не твърде късно преди изборите”, заяви  IТ предприемачът и експерт по електронно управление и киберсигурност Божидар Божанов.

На 30 декември ЦИК обяви, че възлага на дружеството "Сиела Норма" осигуряването на 9600 машини за гласуване. Решението е взето въпреки особените мнения, изразени от членове на Комисията. На предстоящите догодина парламентарни избори трябва да се гласува и с машина, и с бюлетини в секциите с над 300 избиратели. 

В конкурса участваха общо осем кандидати, но на финала останаха само две фирми, които подадоха оферти - „Лекс.БГ“ и „Сиела Норма“. Предложенията на двете дружества - "Лекс.БГ" и "Сиела Норма", се оказаха еднакви като стойност. При последвалите проведени преговори "Сиела Норма" е обявила, че ще намали с 1000 лева без ДДС цената.

Решението на ЦИК за обявяването на дружество "Сиела Норма" за изпълнител по обществената поръчка за доставка на специализирани устройства за машинно гласуване беше взето, въпреки изразените на заседанието особени мнения на членовете на ЦИК по поръчката, свързани със съмнения за споразумения между двете фирми и нарушение на конкуренцията. "Аз вече съм убеден, че е така, че тези лица са свързани", заяви Ивайло Ивков от ЦИК.

"Всеки един от участниците има своите права по закона за обществените поръчки и според Изборния кодекс, за да може евентуално да предприеме необходимите действия", каза председателят на Комисията Александър Андреев.

Очаква се договорът със "Сиела Норма" да бъде сключен на 8 януари.

От "Демократична България" настояват и за спешни промени в Изборния кодекс, за да бъде гарантирано правото на карантинирани да гласуват на предстоящите парламентарни избори. 

 

Повече вижте тук: https://dabulgaria.bg/demokratichna-balgariya-poiska-nezavisim-odit-na-mashinite-za-glasuvane/

Facebook logo
Бъдете с нас и във