Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДА БЛЪФИРАШ НА ИНАТ

Комуникацията между Европейската комисия и българското правителство все повече заприличва на покер, в който и двамата играчи държат слаба карта.
Това впечатление още повече се засили, след като в дългоочаквания доклад за напредъка на България и Румъния комисията не посмя да впише конкретна дата за приемането на двете страни. На 16 май пред Европарламента комисарят по разширяването Оли Рен каза само, че 2007 г. е постижима цел за кандидатките. Комисията смята, че България и Румъния би трябвало да са готови за членство на 1 януари 2007-а, при условие че обърнат внимание на няколкото неразрешени въпроса в следващите месеци, уточни той. Неразрешените въпроси са общо десет - шест за България и четири за Румъния. В повечето случаи обаче става дума за чисто технически проблеми, които лесно биха могли да се решат до есента, коментират в Брюксел. Единствената наистина непреодолима пречка, пред която Еврокомисията не би могла да си затвори очите, е явната липса на политическа воля у българските управляващи за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари. Румъния, която вече показа такава воля, може да е спокойна за членството си от идния януари.
Раздяла на неразделните?
В Страсбург и Оли Рен, и председателят на ЕК Жозе Барозу много внимаваха да не правят разграничение между двете страни. Разликата в отношението обаче бе очевидна при посещенията им в Букурещ (на 16-и вечерта) и в София (на 17-и по обед). Първата визита мина с широки усмивки и потупване по гърбовете. Барозу поздрави Румъния за големия напредък и намекна, че разделянето на двете кандидатки е напълно възможно. България трябва да си свърши работата, добави той по време на вечерята с румънския премиер Търичану.
В София обаче усмивките бяха далеч по-предпазливи. Искаме да видим едно силно послание за нулева толерантност към корупцията по високите етажи, обяви еврокомисарят по разширяването, а Барозу добави, че въпреки задаващите се летни отпуски в администрацията датата 2007 си струва да се гони. Малцина от присъстващите оцениха това като шега. Вярвам, че ще бъдат положени всички усилия, за да бъде България готова за присъединяване на 1 януари 2007 година. Това е желанието на българския народ, на българските институции и политици, а също и желанието на Европейския съюз, добави португалецът.
Ако Рен и Барозу са очаквали още отсега да чуят силното послание за борба с корупцията по върховете, вероятно са останали разочаровани. Премиерът Сергей Станишев бе подчертано лаконичен по въпроса, а вместо това предпочете да напомни на гостите си какви проблеми ще създаде на България липсата на ясна дата за членство. Според него тази неяснота ще блокира работата по проектобюджета за 2007-а чак до октомври, защото в него трябва да се предвидят както вноската на страната в общия бюджет на съюза, така и националните доплащания към някои европейски субсидии. През октомври във финландския град Лахти Еврокомисията ще разгледа напредъка на България и Румъния по проблемните зони и вече твърдо ще препоръча дата за приемането им.
Невъзможното отлагане
В интерес на истината шансът тази дата да е през 2008 г. е почти нулев.
Изявленията на Барозу и Рен в тази посока са по-скоро последен опит да се побутне слабият ученик да си научи урока, отколкото реална заплаха. Отлагането на българското членство с година не само е нежелано в Брюксел (то би било тежък удар върху плановете за разширяването на съюза и върху цялата комисия на Барозу); то е и почти невъзможно. В договора за присъединяване на страната е фиксираната датата 1 януари 2007-а; забавянето с година ще е възможно само при единодушно гласуване на 25-те. Тази клауза е вероятно единствената компенсация, която получихме за изключителната си сговорчивост (израз на експерт от Еврокомисията) при преговорите. Румъния, която не приемаше толкова безропотно всички изисквания на Брюксел, може да бъде отложена и с квалифицирано мнозинство. Но в нашия случай е необходимо пълно единодушие, а сред сегашните членки на съюза има няколко, които не биха подкрепили подобно предложение. Сред тях със сигурност е Чехия, която чрез държавната си компания CEZ е един от най-големите чуждестранни инвеститори у нас. Безрезервната подкрепа на Прага бе ясно декларирана от премиера Иржи Пароубек при посещението на Станишев в чешката столица през февруари. Подобна е позицията и на още няколко европейски правителства със сериозни икономически интереси у нас. Но тази гарантирана подкрепа не трябва да успокоява управляващите. Нито една членка не би посмяла да защити София, ако тя продължи сегашната си политика на демонстративно бездействие срещу корупцията и престъпността, съчетано с обидни квалификации за всички европейски експерти, които изтъкват това бездействие.
Януари ще бъде май?
Колко слаби са картите на Еврокомисията, добре осъзнават и депутатите от Европейския парламент. Според германската представителка Дорис Пак, цитирана от ДПА, е било принципна грешка да се даде твърда гаранция за членство на България и Румъния. Бившият председател на европарламента Клаус Хенш също смята, че това е успокоило прекалено двете страни и е забавило много реформите в тях.
Все пак Барозу не е съвсем с вързани ръце. Остава възможността на Румъния и България да бъдат наложени т. нар. малки предпазни клаузи по отделни проблемни области (това може да стане и в първите три години на членството им). Напоследък в Брюксел усилено, макар и неофициално, се обсъжда и друг вариант - приемането да бъде забавено с няколко месеца по чисто механичен път, като се проточи ратифицирането на договора в националните парламенти. Самият договор предвижда само две възможни дати - 1 януари 2007-а и 1 януари 2008-а - но въпреки това цитираният сценарий е напълно възможен, твърдят експерти от Еврокомисията. Барозу неслучайно повтори в София, че настоява всички държави, които още не са ратифицирали договорите на България и Румъния, да го направят. В някои парламенти, като германския и френския, този процес едва ли ще мине безболезнено. Така че не е изключено приемането на двете страни да стане към средата на 2007-а - примерно през май, точно три години след предишното разширяване на съюза.
Колкото и да са увлекателни тези сценарии обаче, те би трябвало да останат за медиите и тяхната аудитория. За управляващите в София е по-добре да се съсредоточат най-сетне върху приключването на толкова проточилата се игра на покер. Оли Рен ясно им подсказа, че блъфът им за борбата с престъпността не минава (впрочем думата bluff отлично подхожда на докладите на МВР - сред многото й значения освен измама е и груб, безцеремонен). Сега единственото правилно решение за България е да разкрие картите си. Тогава вече може и да ни провърви. В края на краищата това е раздаване, което Еврокомисията определено предпочита да загуби.

ЧЕРВЕНИТЕ ТОЧКИ
Областите, които според мониторинговия доклад на Еврокомисията предизвикват силно безпокойство:
- по-видими резултати в разследването и съдебното преследване на организираната престъпност;
- по-ефективно прилагане на законите за борба срещу корупцията;
- по-усилено налагане на мерките срещу прането на пари;
- по-силен финансов контрол върху субсидиите по структурните и кохезионните фондове на ЕС;
- създаване на единна система за администрация и контрол в земеделието;
- създаване на условия за събиране и обработка на животински субпродукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във