Банкеръ Daily

Общество и политика

Д-р Маджаров: Отпадане на лимитите е връщане към нормалността

"Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ситуация, при която в края на месеца пациенти се връщат за началото на следващия, за да бъдат лекувани планово. Лимитите бяха въведени като груб метод, лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета". Това каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. 

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които Националната здравноосигурителна каса налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо. 

По думите на д-р Маджаров, за да изчезне доплащането от страна на пациента, трябва държавата да осъзнае, че здравеопазване на европейско ниво не може да се прави с БВП, отделян за здравеопазване, под 8%. 

Председателят на БЛС заяви пред БНР, че има предпоставки да се притесняваме от нова COVID вълна заради делта варианта на вируса. "Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време", посочи той. Според него градският транспорт е последното място, за което трябва да отпадне изискването за носене на маски. 

Маджаров предупреди, че положението за кадровия потенциал е тревожно: "Трябва да се обмислят стимули и за лекарския, и за сестринския персонал, също и регионални стимули. Трябва да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе, катастрофата ще настъпи след 3-4 години, а сестрите ще се изчерпят до 5 години, ако не се направи нещо."

Facebook logo
Бъдете с нас и във