Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветозар Томов е убеден, че в деня на изборите ще има опити за саботажи

По думите му вече се саботирала работата на самата ЦИК, както и тази на различни районни и секционни комисии.

Близо 7,5 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 11 юли. В чужбина в 273 секции ще се гласува с 421 машини, което означава, че в 125 секции ще има по една машина, а в останалите 148 ще има по две. В страната с машини ще се гласува в 9 401 Секционни избирателни комисии (СИК), като в 700 от тях ще има поставена и втора машина. За частичните местни избори в Благоевград ще се гласува в 188 СИК. В 150 секции ще има по една машина, а в останалите 38 секции ще има и допълнителна втора.

Това заяви говорителят на ЦИК Росица Матева по време на традиционния брифинг на комисията на 24 юни. 

Очаква се до края на седмицата у нас да започнат да пристигат допълнителните 1637 машини, необходими за вота идния месец. 

Сесията за гласуване с машина е 5 минути. Затова при забавяне, т.е. след втората минута, избирателят ще може да получи помощ от някой от членовете на секционната комисия. „От дистанция, без да нарушават тайната на вота, като му подсказват какво вижда на екрана, какви бутони да натисне, какви стъпки да предприеме. Да, може да се забави на машината, но не повече от пет минути. Даже ние обсъждахме вариант, в който ако му изтече сесията, евентуално, както има право с хартиените бюлетини да гласува втори път, ако сгреши бюлетината, да му се даде карта втори път да гласува, но не повече. Не повече, защото прилагаме аналогията с хартиените бюлетини“, обясни Матева.

По думите й през седмицата в ЦИК са постъпили няколко жалби. Една от тях е била свързана с предизборна агитация от страна на служебните министри, но е отхвърлена като несъстоятелна. Имало е жалба и от "Български патриоти" срещу решението на Централната избирателна комисия за секциите извън страната, но вчера ВАС е постановил, че я отхвърля.

Росица Матева посочи че "Избиратели, които нямат удостоверение за настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват. Срокът за подаване на заявления за настоящ адрес изтича на 26 юни. Който не подаде заявление до 26 юни, няма да може да гласува. На 26 юни също така изтича и срокът за подаване на заявления за хора с трайни увреждания, които искат да гласуват с подвижна урна".

На 23 юни Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Централната избирателна комисия за закупуването на още машини. Ангажирани с преговорите и със сключването на договорите за доставката им ще са „Информационно обслужване“ АД и ЦИК.

На този етап 21 организации са се регистрирали като наблюдатели на изборите, както и 2 социологически агенции.

Другият говорител на ЦИК Цветозар Томов пък информира, че вчера са приключили преговорите и консултациите между политическите партии за съставите на секционните избирателни комисии извън страната. "За мен тези преговори приключиха успешно - каза той. - Не мога да ви кажа точния брой на местата, които ще се заемат от представители на политическите партии, но е около 1000, което е към 25% от всички места в СИК. Останалите места трябва да бъдат заети от кандидати от българските общности в различните държави и служители на МВнР". 

Според Томов "Обстановката, при която провеждаме изборите, е много тежка. Ще има опити за саботажи в деня на изборите. Убеден съм в това, защото вече има опити за саботажи на работата на самата ЦИК, както и на отделните РИК и СИК. Ние сме убедени, че сме подготвени за подобна ситуация, но не знам дали чисто институционално ще успеем да се справим сами".

Все още няма списък с имената на техниците, които ще обслужват машините за изборите. Но както увери Росица Матева "ако открием някакви роднински връзки между техниците и кандидатите за народни представители, ще се съберем и ще вземем решение...".

Facebook logo
Бъдете с нас и във