Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветница в извънредно положение

На 9 април Българската православна църква празнува празника Цветница или наричан още Връбница. Той се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Цветница е посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Обикновено на Цветница се изпълнява последният лазарски обичай – "кумиченето". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката или венеца. Имен ден празнуват Аглика, Божура, Вероника, Виолета, Лилия и всички с имена на цветя и дървета.

Днешният празник е по-различен заради извънредното положение. Храмовете в цялата страна са отворени, но по решение на Светия Синод няма да се раздават върбови клонки, за да се избегне струпването на хора и разнасянето на зараза. Точно в 9:30 започна Патриаршеската света литургия в катедралата "Свети Александър Невски",  оглавена от  Неофит, заедно със западно и средноевропейския митрополит Антоний и мелнишкия епископ Герасим. Литургиите могат да се проследят вкъщи на страницата на Светия Синод.

На празничното богослужение в храмовете миряните трябва да спазват дистанцията от 2 метра помежду си и да носят маски. Клонки и цветя може да се занесат в църквата, но не и да се оставят там. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във