Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветелина Пенкова: Това е дебат за корупционните схеми и репресията над медиите

„Вчера в дебата в Брюксел се дискутираха проблемите, които има в България. Не съм съгласна, че това е дебат „за“ или „срещу“ България. Това е дебат срещу структурните проблеми, които има в страната в момента и това беше ясно заявено от всички евродепутати, които се изказаха по темата. Говореше се за репресията над медиите, за овладяваната държава, за корупционните схеми“. Това каза пред БТВ евродепутатът Цветелина Пенкова от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.  Тя обясни, че това е позиция, която европейските социалисти винаги са отстоявали, а именно, да се защитават правата на европейските граждани. "Спомняте си резолюцията от Малта, когато европейските социалисти гласувахме срещу наше правителство в подкрепа на европейските граждани. Това са принципни позиции, които за жалост не виждаме Европейската народна партия да заема. Това не е въпрос на броя столчета на Съвета в Европа, а е въпрос на защита на европейските граждани“, посочи Пенкова.

„Нашето политическо семейство от много години стои зад позицията, че върховенството на правото трябва да е един от определящите критерии за отпускане на средства. В последните години в ЕС наблюдаваме засилваща се тенденция, че европейските граждани не желаят данъците им да отиват за подкрепа на авторитарни режими и корупционни схеми. На тях не им е приятно вече да се говори по този начин. Именно заради това дебатът за върховенството на закона и механизмите, които в момента предлагаме, са изключително важни“, обясни евродепутатът.

По думите й в момента се решават бюджетите и начинът, по който ще се отпускат европейските средства. „Те ще бъдат отпускани с национални планове, които трябва да са много ясно разписани каква е стратегията и по какъв начин ще се изразходват тези средства“, допълни Пенкова.

Евродепутатът заключи, и че протестите от последните три месеца, както и всичко, което се случва в България, са видими за европейските й колеги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във