Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цветелин Кънчев съветва БСП за "висше законодателство"

Бивши депутати и пиар специалисти - това са основните кадри, поканени за нещатни сътрудници на парламентарно представените партии в новия парламент.

Най-атрактивна изглежда групичката от петима нещатни сътрудници, приютени под крилото на "БСП Лява коалиция". Там експерти по медиите няма - всичките им кадри се водят все специалисти по "висше законодателство и секторни политики", каквото и да означава това, но само един има диплома по право. Сред спецовете по законодателство е  включен бившият депутат и още по-бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов. Той ще се запомни с проточилото се повече от две петилетки разследване по обвинение за подкуп, повдигнато срещу него,  което в крайна сметка приключи с пълно фиаско за правосъдието. Обвиненията срещу Томов  бяха покрити от давност, а той самият излезе с чисто съдебно досие от цялата история.

Други двама от новите нещатни сътрудници на червените също са бивши депутати - Александър Паунов и Александър Радославов. Те пък бяха членове на временната парламентарна комисия в 40-ото Народно събрание, която трябваше да даде разрешение да бъде снет имунитетът на Тома Томов, за да бъде разследван и съден. Искането на бившия главен прокурор Борис Велчев обаче срещна яростната съпротива на народните представители и имунитетът на Томов така и не бе свален.

Няма как да пропуснем и още едно име от списъка със съветници по висше законодателство на "БСП Лява коалиция - Цветелин Кънчев. Надали някой е забравил, че и през 1999-а лидерът на "Евророма" беше депутат, но имунитетът му бе свален. Той бе задържан и осъден на шест години затвор. Само че Кънчев така и не излежа цялата си присъда -  през 2005-а бе помилван от вицепрезидента Ангел Марин.

Списъкът на партийните съветници е качен на сайта на Народното събрание. Не е ясно дали е окончателен, или тепърва ще бъде допълван с още имена. Длъжността не е платена, но определено носи привилегии - дори само заради безпроблемния достъп до Народното събрание по всяко време. Сред другите по-известни имена в него са това на бившите депутати от "Атака" Деница Гаджева и  Павел Шопов. Кметът на Кърджали Хасан Азис пък ще работи за ДПС рамо до рамо с бившия заместник-министър на културата Велислава Кръстева и флейтиста Кристиян Коев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във