Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цветанов увърта за имунитета

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не се отмята по принцип от обещанието си да поиска сваляне на своя имунитет, но изглежда ще отлага до последно. Това стана ясно на 31 май след въпрос на лидера на Атака Волен Сидеров защо още не е подал съответното заявление. Да не би да смятате да бягате?, попита язвително Сидеров. И разшири въпроса си с: На какво основание продължавате да имате охрана от НСО и колко струва тя на българските данъкоплатци?


По конституция свалянето на депутатски имунитет може да стане по искане на народния представител или с гласуване в Народното събрание. Парламентът обаче още не е насрочил дата за гласуване и Цветанов използва това, за да обвърже искането си с нейното определяне. Но конституцията не предвижда такава връзка, а само дава възможност имунитетът да бъде свален по волята на депутата, без да се прибягва до парламентарно гласуване. В стремежа си да отложи обещаното искане Цветанов коригира опита на партийния си шеф Бойко Борисов да го защити с обяснението, че заместникът му има служебно пътуване до Брюксел, от което ще се върне на 4 юни. Бившият вътрешен министър потвърди, че ще ходи в евростолицата, но поясни, че ще депозира искането си за сваляне на имунитета едва след като председателят на Народното събрание Михаил Миков насрочи дата за гласуване.


По правилника за дейността на НС трябва да бъде входирано в дневния ред за гледане и тогава точно ще си подам съответното заявление. Ще се откажа от имунитета си, когато тази точка влезе в дневния ред на заседание на парламента. Кога обаче това ще стане, зависи от Михаил Миков. Предстои ми пътуване до Брюксел, което е работно, то е повече с партийна насоченост и, разбира се, с всичко това, което се случва в България, обясни Цветанов. Той каза още, че не се е запознал с мотивите на прокуратурата, която внесе искане за сваляне на имунитета му ден по-рано. Щял да ги прочете, когато намери време. Бившият силов вицепремиер бил впечатлен от многото адвокати, които искат да го защитават пред съдебната система. Само за ден получил толкова много обаждания от кандидат-защитници, че се изненадал колко работа може да създаде на адвокатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във