Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов увери федералния прокурор на Германия, че се борим с корупцията

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна в Народното събрание с федералния прокурор на Германия Петер Франк. Той е на официално посещение в София по покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цветанов подчерта пред Петер Франк, че приемането на антикорупционното законодателство беше едно от големите предизвикателства пред управляващото мнозинство. „Темата е чувствителна за цялото ни общество и проведохме редица обществени обсъждания, като в тях участваха представители на всички институции и неправителствените организации. Едва след приключването им пристъпихме към приемането на новия антикорупционен закон“, обясни той и допълни, че към днешна дата вече имаме избрани членове и действаща Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Цветан Цветанов бе категоричен, че с приемането на този закон работата на българския законодателен орган в сферата на сигурността и вътрешния ред не се е изчерпала. „В изпълнение на приетата през 2015 г. Стратегия за реформа в Съдебната система, която бе приета от българския парламент с квалифицирано мнозинство, продължихме да изпълняваме набелязаните мерки. Направихме промени в Конституцията, с които разделихме ВСС на съдийска и прокурорска колегии и така дадохме устойчивост и прогнозируемост в развитието на съдебната система“, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ. „Приехме промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закон за противодействие на тероризма“, уточни още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Цветанов обясни, че с промените в антитерористичния закон страната ни отговаря на съвременните предизвикателства пред сигурността – едно от които несъмнено е тероризмът. „В общественото обсъждане преди приемането на закона участваха представители на Европарламента, Европейската комисия, на германския Бундестаг, на Израел, на дипломатическите представителства в България и на неправителствените организации“, подчерта още председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във