Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Президентът Радев да прочете Конституцията

България трябва да бъде солидарна с Великобритания и развитите демократични общества. ГЕРБ като евроатлантическа партия действително трябва да вземе решение, което се основава на геополитиката в момента.  Това заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"След срещата днес между премиера Бойко Борисов и посланика ни в Москва Бойко Коцев ще бъде оповестено и какви ще са ходовете на България", обясни той, цитиран от Нова телевизия. 

Цветанов подчерта, че солидарност на думи не е достатъчна, трябва да има действия, но те са изцяло прерогатив на изпълнителната власт. Той отбеляза, че Борисов е изключително отговорен политик.

"Това е от компетентността на изпълнителната власт и, ако президентът Радев прочете чл.105 от Конституцията, ще си даде отговор и няма да е необходимо да задава тези въпроси", каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос за думите на президента Румен Радев, че кабинетът не е съгласувал с него решението си да извика Коцев за консултации в София. 

Вчера президентът Радев заяви: "От срещата във Варна чухме как турският президент отстоява позициите на Турция, от българския премиер чухме как излага позицията на Турция", заяви държавния глава Румен Радев относно срещата във Варна между ЕС и Турция по време на брифинг.

Според него европейските лидери не са оказали на страната ни нужната солидарност относно намесата на Турция в последните парламентарни избори: „За съжаление от европейските лидери не чухме солидарност за намесата на Турция в българските избори. Това не е моето разбиране за солидарност“.

Радев направи коментар и относно случая "Скрипал". Според него позицията на страната е "балансирана". Той допълни, че решението да бъде привикан посланикът ни в Москва не е съгласувано с него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във