Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов потвърди, че ГЕРБ ще искат референдум за задължително гласуване

Зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че управляващата коалиция обмисля варианта заедно с местните избори през есента да се проведе и референдум за въвеждане на задължително гласуване.

„На местните избори могат да бъдат проведени два избора – за местна власт и референдум, на който българските граждани да кажат своето мнение за въвеждането на задължителното гласуване“, каза Цветанов в Смолян. Той не изключи възможността в допитването да се включи и въпрос за и против въвеждането на електронно гласуване.

Според зам.-шефа на ГЕРБ референдумът ще даде трезва представа за нагласите на българите. Цветанов се надява, че мнозинството българи ще подкрепят задължителното гласуване.

„Голямата част от хората, с които аз съм се срещал през последните години, са за въвеждане на задължителното гласуване. Не трябва да изключваме и възможността за електронно гласуване", каза той. Цветанов припомни, че сънародниците ни зад граница искат въвеждането на електронен вот.

Според шефа на депутатите от ГЕРБ репресивните функции по отношение на задължителното гласуване трябва да бъдат ограничени. Той обясни това в отговор на въпрос дали ако се стигне до задължителен вот, ще се дават бонуси или ще се налагат санкции.

Допитването за задължително гласуване е част от предизборната платформа на ГЕРБ и от споразумението за управление с Реформаторите. Намерението за провеждането му залегна и в приоритетите на ГЕРБ, обявени в началото на сегашния политически сезон. Идеята се подкрепя и от Патриотичния фронт, АБВ, БСП и „Атака“. Само ДПС са категорично против.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във