Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цветанов получи шанс за връщане в политиката. Ще търси ли реванш?

Афинитетът на Цветан Цветанов към недвижимите имоти на два пъти му изяде главата и в крайна сметка прекъсна политическата му кариера. Но понеже преди дни българската прокуратура го оневини и той излезе чист като сълза от скандала "Апартаментгейт", това му дава втори шанс да се върне на политическото поприще и да започне свой политически проект.

В първия мандат на управлението на ГЕРБ лидерът на партията и министър-председател Бойко Борисов на няколко пъти направи дебели намеци, че подготвя дясната си ръка за кандидат-президент на изборите в края на 2011-та. Но около година преди официалните номинации гръмна скандалът с шестте апартамента на Цветанов. Тогава пак имаше проверки от НАП, от прокуратурата...Накрая се оказа, че всичко е законно, тъй като

тъстовете са помогнали на любимия си зет

да се сдобие с тази благодат.. Между другото, тогавашният шеф на данъчните Красимир Стефанов беше включен в партийните листи за предсрочните избори през 2013-та и стана депутат от ГЕРБ.

Хубав край, както се казва, но върху втория човек в ГЕРБ беше хвърлено петно, което нямаше как да се изчисти толкова бързо. Ето защо Борисов не рискува и издигна кандидатурата на Росен Плевнелиев за държавен глава,

Цветанов трудно преглътна това разминаване. И в качеството си на вътрешен министър някак между другото спомена за едни 500 000 лв. които двама столични общински съветници искали като подкуп на предприемача Плевнелиев, за да получи разрешително за строежа на Бизнес парка. Скандал почти се заформи и разни хора взеха да питат защо въпросният предприемач не е подал сигнал на компетентните органи. Бойко Борисов обаче бързо потуши разпалващите се искри, като обясни, че Плевнелиев, видите ли, нямал полицейско мислене и не му дошло на ум да сигнализира.

Цветанов повече не видя изпълнителна власт, но му беше дадена възможност да се развива в партията и Народното събрание. Държеше юздите на структурите, стигна и до председател на парламентарната група на ГЕРБ. Като бонус ръководеше и комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Тези позиции му позволяваха да контролира организацията, да задава дневния ред в парламента и да громи опозицията. Само че

приказката внезапно свърши в началото на 2019-та.

Тогава избухна бомбата "Апартаментгейт" и за да спаси имиджа на партията и себе си, Борисов трябваше да го пожертва, колкото и болезнено за него да беше.

Всъщност двамата се познават прекрасно и не случайно онзи ден премиерът каза: "Цветан Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект. Цветанов е обиден от начина, по който за подозрения го отстраних. Така че му пожелавам успех. Той това го може и му харесва да го прави. Всеки си има пътя. ГЕРБ си има своя път и показва на хората всеки ден какво е направил. Специално ГЕРБ не можете да ни упрекнете в милост. Сега - като оправдаха Цветанов - и ние съжаляваме, че сме го отстранили, но тогава така беше".

Очевидно Борисов е наясно, че Цветанов

ще къса живо месо от структурите на ГЕРБ,

които сам е събирал и градил. Въпросът сега е до каква степен ще успее да обезсили и отслаби партията-майка? След избухването на скандала с луксозния му апартамент той веднага заяви, че този номер му е спретнат от близки до Борисов хора и едва ли им е простил.

Самият Цветанов винаги е отговарял уклончиво, когато са го питали за бъдещите му намерения. Неотдавна този въпрос му беше зададен за пореден път и отговорът беше многозначителен.

"Не мисля, че в момента гражданите се вълнуват от темата дали ще правя политически проект - отбеляза той. -  Времето и настроенията в страната ще покажат. Има определено неодобрение на политиката, която се води от всички парламентарни групи в Народното събрание. Това, което се прави в момента като разход в страната, наистина трябва да бъде прозрачно и да бъде подложено на контрол. Пак ще повторя, че дефицитът към политиците е много по-голям, отколкото дефицитът в бюджета. Настроението в страната е неблагоприятно за управляващите. Хората искат да намерят своите нови лидери. Не чувствам вина за това неодобрение към правителството. Аз много отдавна не съм в изпълнителната власт".

Е, времето за нова партия май е дошло – излизаме от здравната коронакриза, навлизаме в икономическата, а до парламентарните избори остават десет месеца.

Като председател на Управителния съвет на Евроатлантическия център за сигурност, Цветанов неуморно обикаля страната, възобновявайки контактите си със старите авери. Когато беше в силни позиции създаде и

множество здрави контакти в Европа и най-вече в САЩ.

Така че, ако реши да създаде нов десен политически субект, със сигурност ще има и солидна външна подкрепа. А това у нас е от сериозно значение не само от финансова гледна точка..

Впрочем резултатите от споменатите обиколки вече започват да се виждат. Преди около две седмици 48 членове на Видинската организация на ГЕРБ вкупом подадоха заявления за напускане. Сред тях е бившият кмет на града Огнян Ценков и бившият областен управител Албена Георгиева. Като мотиви те изтъкнаха несъгласие с действията на народния представител от региона Владимир Тошев, а също и с водената от централното ръководство политика по време на местните избори и след тях.

Запитан дали би подкрепил нов политически проект на Цветанов, Огнян Ценков заяви:„Цветан Цветанов, който познавам като организатор на партийните структури на ГЕРБ, също имаше много положително отношение към Видинския регион...С него напоследък имах няколко разговора. Единият по поръчение на Борисов, че аз ще бъда кандидат за кмет след всички интриги и провокации, а вторият път, след като се разбра, че губя на балотажа през ноември. Беше възмутен и учуден какво се случва. Познавайки Цветанов, знаейки, че е много отговорен, съм сигурен, че ако той създава партийна формация, ще бъде с удачна и полезна платформа. И аз ще подкрепя един такъв проект, ако бъда поканен в него".  

Обидени, недооценени, пренебрегнати или маргинализирани членове на ГЕРБ има във всички райони на страната. Пък и не за всички стигат сладките службици и благинките. Цветанов със сигурност ще разчита на такива хора.

Любопитно е и дали  той ще оглави евентуалната нова партия или

отново ще предпочете ролята на „сив кардинал”,

избутвайки напред някое ново, необременено лице. Иначе няма съмнение, че новата формация ще се позиционира още по-надясно от ГЕРБ.

Колкото до ролята на една Цветанова партия, ако прескочи 4-процентната бариера и влезе в Народното събрание, няма как да не отбележим поредната конспиративна теория, родила се в главите на някои наблюдатели на политическите процеси. Тя гласи, че Борисов и Цветанов пак ще играят заедно като коалиционни партньори при четвъртия мандат на ГЕРБ..

Facebook logo
Бъдете с нас и във