Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов по пътя на Антон Тодоров

Заради "Апартаментгейт" Цветанов и протежето му Делян Добрев скорострелно се разделиха с парламента.

Само за броени седмици след подадената оставка от парламента и загубата на високите постове там, вторият най-силен човек в ГЕРБ (а и в държавата) Цветан Цветанов напълно изчезна от публичното пространство. След неуспешния му опит да се върне в Народното събрание през задния вход като нещатен съветник на парламентарната си група, той сякаш потъна някъде в дълбоката провинция, далече от очите и ушите на хората.

След откровената заплаха, която отправи преди повече от година към телевизионен водещ в ефир, Антон Тодоров светкавично се раздели с депутатското си място. Той беше дълбоко скрит в централата на ГЕРБ, където на спокойствие можеше да съшива компромати и да плете интриги. Престанаха да го канят и в медиите. Само една-две, приближени до властта, все още от време на време му дават възможност да громи комунистите. Но така или иначе една сива фигура, която хвърляше сянка върху имиджа на партията и лидера й, изчезна от публичното пространство. По този начин беше сложен кръст и върху евентуалното й бъдеще в политиката.

Дали сега не се случва същото и с Цветан Цветанов? Макар че той остана заместник-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията, не участва в предизборната кампания на кандидатите за евродепутати. Да си спомним, че по време на кандидатпрезидентската кампания на Цецка Цачева и Пламен Манушев, вторият човек в ГЕРБ обикаляше страната едновременно или паралелно с тях, участваше в изявите им в общините, почти не слизаше от сцената. Докато сега кандидатите за евродепутати, подпомогнати от кметове, областни и общински координатори, както и от народни представители от съответния регион, сами обикалят и си провеждат срещите.

В същото време, в съвсем различни райони от тях, Цветанов се среща само с партийния актив, пред когото до припадък повтаря успехите на правителството. Вече няма почти ежеседмични пътувания до САЩ, Брюксел или Берлин, няма десетки срещи с високопоставени представители на различни държави, парламенти, на сестрински партии и ЕНП, на фондации... Няма ги и фойерверките от пресцентъра на ГЕРБ с десетки прессъобщения и купища снимки. Цветанов вече не ходи от студио в студио, не държи речи от трибуната в пленарната зала и в кулоарите. Остана му само един Фейсбук, където най-прилежно докладва какво е казал пред партийните активисти от съответното населено място. Там пише и поздравленията си до българските граждани по случай празници и бележити дати. Дори на приказките на БСП не отговаря, не че те заслужават някакво особено внимание. 

По-интересното е, че всяка негова мисъл, обозначена в социалната мрежа, вече не се тиражира охотно дори от медиите, които до неотдавна така ниско му се кланяха. Така, кажи-речи, почти никой не разбира за неговите срещи и пожелания.

Очевидно, това скриване на Цветанов от публичното пространство не е без волята на Бойко Борисов. Цветанов може и да не схваща все още в каква ситуация се е поставил, но Борисов прекрасно разбира. Според социолога Андрей Райчев Цветанов е нанесъл най-големия имиджов удар върху ГЕРБ, откакто партията съществува. Райчев дори твърди, че рейтингът му е паднал под този на Жан Виденов през 1997-а. Неодобрението към него било 90%, а одобрението – само 10 на сто. Така че интуицията на Борисов правилно му е подсказала, че партийният му заместник трябва тотално да изчезне от очите (и ушите) на хората. И ако може "Апартаментгейт" да бъде позабравен. Тоест, ако е възможно, този скандал да се отрази най-малко върху кампанията на бъдещите членове на Европейския парламент.

Бойко Борисов предприе и друго действие, за да прати заместника си в "девета глуха". На 25 април ГЕРБ създаде Председателски съвет с партиите, подкрепили общата й листа със СДС за изборите на 26 май. Този Председателски съвет се оглавява от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, а членове са председателите на всички малки партии, които подписаха споразумения за политическо сътрудничество. Идеята на съвета е да се обменят и обсъждат различни теми и послания, свързани с провеждането на предизборната кампания за евродепутати. С други думи, този нов орган донякъде изземва ролята и функциите на партийния предизборен щаб и го захлупва.

Въпросът е дали Борисов е решил постепенно и поетапно да отстрани Цветанов и от партийните постове и съответно от политиката. Това може да стане най-безболезнено след евроизборите, ако не бъде постигнат желания от Борисов резултат. И въпреки изхвърлянията на заместник-председателя на ГЕРБ за седем, дори осем представители в Европарламента, анализаторите са почти единодушни, че при създалата се обстановка с апартаментите на занижени цени и къщите за гости, построени за лично ползване с евросредства, и шест евродепутати е трудно постижима цел. В случая не се знае дали лидерът на ГЕРБ е вдигнал летвата толкова високо или това беше някакво нереалистично самохвалство на Цветанов, който, както казахме, не схваща положението, в което е изпаднал. Той вече нееднократно показа, че за разлика от началника си, е абсолютно опериран от сетива за обществените настроения и нагласи. Затова и направи няколко големи гафа още преди да гръмне "Апартаментгейт".

Разбира се, съществува и друго предположение – че Борисов е изпратил заместника си да подготвя почвата за местните избори наесен, хем да не пречи на кампанията на кандидатите за евродепутати. Само че подобна ранна подготовка за местния вот би имала смисъл сединствено ако ГЕРБ спечели евровота. Ако го загуби, то е много вероятно през есента да правим избори 2 в 1 – местни и парламентарни, и ГЕРБ няма да е в добра кондиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във