Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов отговори, че "историческият компромис" е между Кънев и Местан

Приятелски огън между ГЕРБ и реформаторите

"Историческият компромис" за орязаните конституционни промени е от "господин Радан Кънев и господин Лютви Местан" и те са постигнали сегашния вид на поправките, който позволява да се съберат 180 гласа "без да се променя концепцията и философията на първоначално заложените промени". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

"Нека да не правим публично популистки изказвания и да се правим на важни, а да се стремим да реализираме политиките, които са начертани от Министерски съвет и от правосъдния министър Христо Иванов. Защото утре, когато не минат конституционните поправки, тогава всичко ще бъде приписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев", отбеляза Цветанов. 

Поводът за изказването му бе заплахата на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев, който обяви, че е готов да напусне управляващата коалиция, ако квотите в съдийската и прокурорската колегия на ВСС бъдат променени. 

Цветанов каза, че приема думите на Кънев като предизборна закачка и призова коалиционните си партньори да не правят "изказвания или престрелки през медиите". Затова не смятал да си губи времето с обяснения.

"Политиката се прави, когато сядаш на масата, говориш с всички политически партньори и с тези, които са в опозиция в момента. Искам да работим конструктивно с партиите от парламентарното мнозинство, но за да постигнем конституционните промени, трябва да говорим с партиите, които са в опозиция", изтъкна Цветанов. 

На въпрос дали все пак има отстъпление от договореното преди парламентарната ваканция, отговори само: "работим конструктивно, поне от парламентарната група на ГЕРБ". Той обясни, че ГЕРБ ще изчакат становището на Венецианската комисия, която ще се произнесе между първо и второ четене, когато бъдат направени промените в основния закон. 

Цветанов обясни, че води разговори с всички политически формации в Народното събрание, за да може да се съберат необходимия брой гласове за приемането на конституционните промени. Той припомни, че "историческият компромис" за орязване им бил точно от "господин Радан Кънев и господин Лютви Местан" и те са постигнали сегашния вид на поправките, който позволява да се съберат 180 гласа "без да се променя концепцията и философията на първоначално заложените промени". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във