Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: НАТО е част от националната сигурност и гаранция за териториалната цялост

Вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов категорично отхвърли идеите на Веселин Марешки за референдум "за" или "против" членството ни в НАТО. Цветанов е категоричен, че няма да бъде започната каквато и да е процедура за напускане на Алианса. Управляващите са категорични, че НАТО е част от националната ни сигурност и гарантира териториалната цялост на страната. Все пак Цветанов е готов да поговори с Марешки. Той посочи евроизборите през 2019-а като "лакмус за обществените нагласи". 

"Воля" логично застана зад лидера си. Пламен Христов разясни, че ръководителят му искал да се постави на обсъждане въпросът дали трябва да плащаме цената да сме член на НАТО. Според Христов дори и като част от военния съюз не гарантираме сигурността си. Депутатът допълни, че в момента не сме пълноценен член на Алианса и изказа предпочитанията си България да бъде охранявана от обща европейска армия. Христов посочи, че НАТО е чест обект на критики от американския президент Доналд Тръмп. 

От ДПС също се изказаха по темата. Шефът Мустафа Карадайъ отбеляза, че инициативата на Марешки е ярка форма на популизъм. Странно или не, според Карадайъ в тази идея прозирала управляващата партия ГЕРБ. И допълни, че едните им партньори искали да ни вадят от ЕС, другите - от НАТО. Той предупреди, че се случват опасни неща. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във