Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Лицемерно ще е да кажа, че с Борисов говорим приятелски

Нямам никакво отношение към предизборния щаб, вече съм доста по-дистанциран от партия ГЕРБ. Мога да кажа, че някой път се чуваме чисто делово, но ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски. Това заяви бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов за отношенията си с премиера и лидера на партията Бойко Борисов. 

Цветанов бе централна фигура в скандала "Апартаментгейт", което доведе до оттеглянето му от всички ръководни постове в парламента и управляващата формация. Преди дни пък Цветанов учреди неправителствената организация "Евро-атлантическия център за сигурност".

В телевизионно интервю в събота бившият вътрешен министър призна, че е разговарял "делово" по телефона с Бойко Борисов. Борисов го попитал дали възнамерява да прави политическа партия. "Може би тези, които му говорят по тази тема, се притесняват, не той. Познавам хората от неговото обкръжение, познавам манталитета, който притежават - казват му това, което иска да чуе, не реалното състояние на държавата и структурите на партията", заяви Цветан Цветанов. 

Отвъд отношенията му с ГЕРБ и Борисов той коментира и актуални политически теми. За т.нар. шпионския скандал Цветанов посочи, че е настоявал пред премиера за изгонването на руски дипломати след случая "Скрипал", но това не се е случило. По думите му руснакът Леонид Решетников, който получи забрана за влизане в България, е участвал активно в президентските избори през 2016 година. По онова време обаче никой не е казвал, че е заплаха за националната сигурност.

"Комплексни са слабостите, които са допуснати в случая с НАП. Чух някакви интерпретации, че създаването на Евро-атлантическия център е имало нещо общо с пробива в НАП, чух че купувам ЧЕЗ, че купувам медии. Това просто е несериозно. Ние ще работим активно за противодействие на хибридните атаки", заяви Цветанов по повод сагата с изтеклите данни от приходната агенция. 

Относно кризата в БНР бившият втори в ГЕРБ призова директора на радиото Светослав Костов да каже откого са дошли четирите обаждания с опит за натиск за отстраняването на журналистката Силвия Великова.

На въпроса вижда ли вмешателство на ГЕРБ в този случай Цветанов каза: "Не смятам, но все пак ГЕРБ носи съответната отговорност, защото има мнозинство в парламента".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във