Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Комисията за "Грипен"-ите не е атака срещу Радев

"Имам притеснения, че анкетната комисия за избора на нов боен самолет ще бъде използвана с чисто политически цели", заяви в неделя (2 юли) вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й тази комисия няма за цел да стигне до истината. "Въпреки това надеждата ми е, че ще има резултати и българската общественост ще ги знае съвсем скоро", добави тя.

Йотова отбеляза, че временната комисия трябва да си свърши работата прецизно и бързо, без излишни инсинуации и без да проточва въпроса във времето. 

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов пък настоява, че комисията за "Грипен"-ите не е атака срещу президента Радев. "Тези твърдения са безпочвени.  Нямаме никакъв интерес да разхлабваме която и да било институция в България. Нито в политически, нито в държавнически план", подчерта Цветанов.

По думите му създаването на комисията било изключително необходимо, защото "страната ни ще трябва да изхарчи около 1.5 млрд. лева на българския данъкоплатец". Затова тези разходи трябвало да бъдат подложени "на парламентарна експертиза". "В две държави от НАТО,  които са въоръжени със самолетите "Грипен“, е имало съмнения за корупция",  добави Цветан Цветанов. ."Ф-16 се използват в 28 държави, като 11 от тях са членки на НАТО и никъде не е имало скандали или съмнения за корупция“, категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ. 

Мнението му споделя и експрезидентът Росен Плевнелиев, според когото съседните на България натовски държави поддържат самолети Ф-16, затова и България трябвало  да предпочете военен изтребител от този модел. Депутатите имали пълно основание да разследват проекта за избор на нов тип изтребител, смята той. Плевнелиев добави, че шведските машини "Грипен“ не са "най-доброто решение за авиацията ни".

"Всички държави около нас имат Ф-16, може би това не е случайно. Когато бях върховен главнокомандващ изборът беше за Ф-16, след това се промени. Защо - не мога да кажа", посочи Росен Плевнелиев.

Настоящият президент Румен Радев обаче е твърд застъпник на сделката с "Грипен".  Радев е категоричен, че класирането на шведските самолети е дело на правителството "Борисов-2", а служебният кабинет, назначен от него, изпълнил графиците, които второрото управление на Бойко Борисов е разработило, утвърдило и разписало.

Парламентът може да реши да се преговаря и за покупката на изтребители Ф-16, каза от своя страна военният министър Красимир Каракачанов. Според него  е въпрос на експертна оценка дали не би било по-редно да се класират всичките оферти и в хода на конкретните, чисто търговски разговори, да се търси подобряване на условията. 

”Ако парламентът реши,  правителството е длъжно да се съобрази. За мен  най-важното е парите, които българският данъкоплатец е отделил за модернизация на армията, да бъдат похарчени ясно, прозрачно и без капчица съмнения за корупция, схеми, комисионни и други негативни практики”, подчерта Каракачанов 

Той обясни, че депутатите ще трябва да одобрят покупката на изтребителите, тъй като по закон военните поръчки над 100 млн. лева се гласуват парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във