Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов изчисли, че шансът за кабинет е 20%

Вероятността за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок е 20%. Това изчисли председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

Той посочи, че до неделя ще имат допълнителни разговори, както с членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, така и със структурите на партията, и в неделя или понеделник ще се състои работна среща с Реформаторския блок.

В отговор на въпрос Цветанов каза, че заради условията, поставени от политическите сили, процентът на възможност за съставяне на правителство е много малък. "Но в политиката трябва все пак винаги да си с протегната ръка и да търсиш решаване на поставените въпроси, а когато е невъзможно да бъдат решени, се отива на предсрочни парламентарни избори, коментира той. Но ако ние не отидем на такива разговори с РБ, това ще бъде тълкувано като високомерие, като неуважение към един политически субект, с който сме формирали парламентарно мнозинство и сме управлявали две години", добави Цветанов.

Попитан дали ще се съгласят да бъде съставен кабинет, който е почти същият с леки козметични промени, председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че въпросът за персонален състав и структурни промени е много далече от дискусията, която трябва да се води в момента. Той посочи, че РБ е изявил желание да предостави правото на премиера като лидер на ГЕРБ да се натовари с отговорността за съставянето на правителство, но на първо място трябва да се изчисти въпросът дали 43-ят парламент може да излъчи правителство, което да продължи работата и да подготви председателството през 2018 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във