Банкеръ Weekly

Общество и политика

Цветанов хвърли зара, ще му даде ли съдбата втори шанс

Дългогодишният "втори" в ГЕРБ Цветан Цветанов доживя да осъществи мечтата си да стане "първи", но не в партията на Бойко Борисов, а в собствен политически проект. Миналия уикенд Цветанов събра над 1100 делегати и учреди "Републиканци за България". "Републиканците“ надали ще вземат 500 000 гласа, както се зарича лидерът им, но като нищо ще сведат резултата на ГЕРБ на 500 000 гласа, както предричат някои от анализаторите. Цветанов ще пооскубе здраво структурите на ГЕРБ, които сам е градил и чиито членове познава поименно и по лице, но едва ли ще привлече толкова много от електората на ГЕРБ. По-скоро тези избиратели ще се разбягат към десните формации или други новосъздадени.

Но така или иначе, Цветан Цветанов хвърли зара, а дали съдбата ще му даде втори шанс, ще видим след изборите. Партиен заместник на Цветанов стана българският бизнесмен от Чикаго Павел Вълнев, бивш собственик на несъществуващата вече телевизия Би Ай Ти. С този избор новата партия дава знак, че един от приоритетите й ще е грижа за сънародниците ни в чужбина и гарантиране на правото им да участват в изборите чрез електронно гласуване. "Да имаме ефективно електронно управление е наша цел и да знаем, че в края на другия мандат ще има възможност всички българи да гласуват електронно”, каза бившият втори в ГЕРБ и подчерта, че е получил силна подкрепа от българи, живеещи зад граница и от смесените райони. Според него това е разковничето за висока избирателна активност и преодоляване на страха.

Става дума за същите наши сънародници зад граница, на които години наред по всевъзможни начини беше пречено (не без съдействието на Цветанов) да участват пълноценно в изборния процес у нас, дори им беше отказвано правото да имат мнение за случващото се в страната, защото са напуснали. Но парите им, които те пращат на своите близки, останали в България, бяха много добре приети, особено от правителствата на ГЕРБ.

Цветанов се обяви за предсрочни избори

и критикува сегашното управление, на което липсвала "ясна посока на развитие". А протестите през последните повече от 80 дни са енергия, натрупана от липсата на решения за страната. В слово пред учредителите Цветанов се зарече, че "републиканците" няма да бъдат водаческа партия. "Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет", обяви той. В тази връзка Цветанов обеща, че бъдещият председател на партията няма да остане на поста за повече от два мандата. В изпълнителния съвет на формацията има 31 човека, като към тях се добавят председател и заместник-председател стават 33. „Те ще обсъждат реални теми, за да се вземат ясни и дефинирани решения. Много е важно да няма лидерството, което досега е съществувало в партиите“, каза Цветанов.

И допълни: "Нека не остава усещането, че политическият ни проект ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква прозрачност. Защото това не е решение на проблемите."

Цветанов посочи още, че „републиканците" искат да имаме

справедливост и съдебна реформа,

която да съответства на обществените очаквания. „Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора", изтъкна бившият втори в ГЕРБ, който често е използвал именно репресивни действия в качеството си на овластен политик – вътрешен министър, вицепремиер, шеф на парламентарната група и не на последно място първи заместник-председател на ГЕРБ.

По отношение на програмата на партията, която ще се позиционира в център-дясно, той заяви, че очаква предложения от всички свои съмишленици. За целта сайтът на "републиканците" ще се превърне в платформа, на която да се събират идеи за различните секторни политики. "Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, заяви Цветанов.

Всичко казано от него звучи много хубаво, но дали е възможно? Особено

да бъдат избегнати грешките на ГЕРБ

при положение, че същият човек – Цветан Цветанов, е градил тази партия и нейните структури тухла по тухла. Той сега прави неистови опити да скъса пъпната си връв с партията на Борисов, но следите остават, както се казва. Още повече, че той няма как коренно да се промени – като характер, като нагласи, като светоглед. Цветанов е част от миналото на ГЕРБ – и със синята карта, която развя след местните избори през 2015 г., когато обяви, че ГЕРБ представлява 5,5 милиона българи, но и с образа на ГЕРБ като корумпираната партия на властта. И с репресиите върху граждани и бизнес по места, и със заведените в Страсбург дела, обезщетенията по които плащаме всички ние, заради съсипани човешки съдби.

Колкото и да говори, че Борисов превърнал ГЕРБ в най-мразената партия, няма как да забравим, че Цветанов

беше най-мразения човек в нея,

докато беше там. Вярно е, че той играеше "лошото ченге" и обираше негативите, но той беше един от активните създатели на политиката на ГЕРБ. Независимо че в желанието си да уязви повече довчерашния си съратник, Борисов каза, че работата му била да отговаря залите да са пълни.

Да не забравяме също така, че Цветанов беше първия председател, макар и формален, на тази партия, след нейното й създаване в края на 2006 г. Тогава Бойко Борисов все още беше кмет на София и по закон не можеше да заеме този пост.

„20 години бяхме заедно и не е красиво да се нападаме. Ние сме като едно семейство, което се е разделило. Той си има ново, а при мен останаха децата.“ Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира раждането на новата партия на бившата си дясна ръка. Цветанов бързо отговори: "Това, че съм посветил времето си в минал период, не означава, че ГЕРБ е моето семейство”.

Така Цветанов окончателно се отрече от първородното си отроче. Очевидно е желанието му да започне на чисто, зачерквайки миналото си, но това едва ли е възможно. Все пак хората помнят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във