Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: ГЕРБ се гордее, че е най-европейската партия

Народното събрание откри зимния политически сезон. 176 депутати се регистрираха за първото заседание след зимната ваканция на парламента. Председателят Цвета Караянчева призова в годината на избори - вотовете за Европейски парламент и местна власт да се превърнат в спортменско състезание. По традиция заседанието са започна с декларации от председателите на петте парламентарни групи. 

"Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма", посочи водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Още в началото той сякаш отхвърли възможността за предсрочни избори, отбелязвайки, че 2019 г. включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта.

"Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон", отбеляза Цветанов.

За евроизборите ГЕРБ си поставят цел да вкарат в ЕП най-малко шестима депутати. "ГЕРБ се гордее с това, че е възприемана като най-европейската партия у нас. "Това твърдят близо половината българи в изследвания от декември 2018 г. БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ", добави Цветан Цветанов. 

Той изтъкна, че ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. – върнаха европейската икономика към растеж. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008 година. От 2015 насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90%.

Относно местните избори от управляващата партия има амбиция да се представи по-добре: "Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни"

Цветанов обеща, че ГЕРБ ще започне дебат за Изборния кодекс, за електронното гласува, за електронно правосъдие. "През 2019 г. насочваме усилията си към присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз", отбеляза той.

Ще се приеме нов закон за ВиК. Общо 1.35 млрд. лв. за инвестиции във ВиК структурата ще получат 14 ВиК оператора. От ГЕРБ възнамеряват да завършат и изграждането на отсечката Ябланица - Боаза от магистрала "Хемус" и да се сключи договор за изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле, обяви Цветан Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във