Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Евентуално може да имаме втори кандидат за генерален секретар на ООН

Евентуално България може да има втори кандидат за генерален секретар на ООН. Това заяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като регистрира партията в ЦИК за предстоящите президентски избори.

Цветанов посочи, че ще има новини в следващите два дни, но препоръча да се изчака позицията на Министерски съвет по въпроса.

В момента в международен план текат процеси и преговори за издигане кандидатурата на Георгиева от няколко европейски държави. Дори канцлерът Меркел се е опитала да убеди Владимир Путин да подкрепи еврокомисаря.

"Нямам информация за извънредна точка в дневния ред на заседанието на Министерски съвет, която да бъде внесена утре. Самата тема със смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН също не е обсъждана." Това пък заяви лаконично по-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова пред Нова тв. 

Единственото, което вицепремиерът коментира е, че явно представянето до този момента на Ирина Бокова не е убедително и срещу нейната кандидатура има реакция. На последното гласуване в ООН българският кандидат зае пето място.

По другата гореща политическа тема – президентските избори, Румяна Бъчварова заяви, че също е извън процеса на номинация и подготовка за предизборна кампания. Въпреки това тя отрече между ГЕРБ и ДПС да се водят преговори за подкрепа от страна на движението. Като социолог вицепремиерът коментира, че опитът до този момент показва, че ДПС се включват в изборите едва на втория тур.

По темата за късното обявяване на кандидатурата на ГЕРБ Бъчварова заяви, че това се прави включително, за да се избегне обстановката в България, която е изключително неприятна, тъй като всеки ден може да се провокира неимоверен скандал.

„Не разбирам защо така безогледно се лъже и клевети”, заяви Бъчварова по повод обвинението от страна на БСП за връзка между МВР и казуса с Царските конюшни.

Вицепремиерът коментира, че е възможно и да е „димка” скандалът около купуването на дипломатическия клуб в Бояна от трима младежи на двайсет и няколко години, но посочи, че казусът трябва да се провери от съответните институции, включително и о Агенцията за приватизация. Схемите с фиктивни фирми са изключително широко разпространени, но трябва да се види съответната сделка дали е в рамките на закона и защо законът допуска такива практики, допълни Бъчварова.

По темата за поредното интервю с обвинения на Цветан Василев вицепремиерът лаконично препоръча той да представи и доказателства за твърденията си. По думите й, за да се самосезира прокуратурата „трябва да знаем какво е било и как е станало“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във