Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов е убеден, че партията му ще бъде незаобиколим фактор в българската политика

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов внесе документите за регистрацията на новата си партия си "Републиканци за България" в Софийския градски съд. Пред журналисти той отреди водещо място на формацията си след изборите през 2021 година. Цветанов е категоричен, че тя ще бъде незаобиколим фактор в българската политика.

По думите му, партията ще участва самостоятелно на предстоящия вот, защото само така се носи нужната политическа отговорност. "Днес ние изпълнихме всичко, което е по Закона за политическите партии", обясни той.

След учредяването Цветанов отчете бум на желаещи да влязат в партията му. "С всичко, което плануваме, ще се очертаем като лидери", смята той.

Според него за евентуални коалиции може да се коментира чак след изборите, когато се види кой влиза в парламента. По думите му с всяка партия биха се водили преговори. Най-неприемливи обаче за разговори са БСП, ДПС и ГЕРБ в този му формат, в който е от 12 месеца, подчерта Цветанов.

Цветанов не пропусна да спомене, че вече се използва сила срещу хора, присъединили се към "Републиканци за България". Според него такъв случай е този с отстраняването на Горан Благоев от БНТ.

Цветан Цветанов отново категорично заяви, че вижда "Републиканци за България" на едно водещо място в политическия живот на страната.

По закон срокът за внасяне на събраните подписи след учредяването на партията е 3-месечен, а минимумът брой членове 2500. Към момента има над 5000 лица, заявили желание за членство в партията на Цветанов.

Инициативният комитет на партията беше представен на 20 септември и е съставен от 89 души. Седмица по-късно - на 27 септември, бе учредена и партия „Републиканци за България“ с участието на 1123 души.

В рамките на следващия месец съдът  трябва да разгледа делото в открито съдебно заседание. Положителното решение или отказа от регистрация могат да бъдат обжалвани пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във