Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветанов: Дали посещението в Русия е успешно, времето ще покаже

Смятам, че времето ще покаже дали посещението в Русия на премиера Борисов е било успешно. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, коментирайки твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която смята, че визитата на премиера в Русия е допринесла до размразяване на двустранните отношения, но все пак не е довела до конкретни резултати.

"Опозицията е тази, която трябва винаги да критикува. Премиерът Борисов се старае да защити националния интерес. Той не би искал да излезе от рамката на единната позиция на Европейския съюз. Той се извини за това, че „Южен поток“ е бил направен от социалистите, когато те управляваха, по един доста непрозрачен начин и заобикаляйки европейските разпоредби“, обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Според него сегашната ситуация около АЕЦ „Белене“ се дължи на БСП.

„В момента има два реактора, които са платени. Трябва да се вземе ясното политическо решение дали този проект може да продължи. Той трябва да продължи само и единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес. Проектът, поне по данни на експертите, е на стойност около 20 млрд. лева. Към настоящия момент българската държава е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали ще се реализира този проект на пазарен принцип, без държавни гаранции или просто забравяме за него. А тези два реактора просто си остават за България, без да могат да бъдат въведени в експлоатация“, подчерта Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във