Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Василев има право да се защити, смята Цветан Цветанов

Всеки има правото да се защитава и да предприеме всички мерки, за да се защити. Не бих могъл да осъдя действията на Цветан Василев, всеки има право да търси правата си по всички възможни начини. Това заяви на пресконференция зам. -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод потърсената от банкера закрила от САЩ по закона "Магнитски".

Вчера американският адвокат Джоузеф Огъстин от юридическата компания JWI внесе официално документите на Цветан Василев, с които бившият шеф на КТБ кандидатства за това.

От ГЕРБ обясниха и действията си по случая "Цанков камък".

"Корнелия Нинова е съпричастна към "Цанков камък", доколкото е била член на изпълнителната власт в качеството й на зам.-министър на енергетиката. Вероятно за никого не е тайна, че министърът на енергетиката наблюдава тези проекти", посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е вносител на сигнала до прокуратурата за "Цанков камък".

Атанасова отрече и да е казвала, че "Цанков камък" може да е опасен за хората - нещо, което Теменужка Петкова преди ден отхвърли. По думите на депутатката от ГЕРБ искали просто прокуратурата да провери целия проект, в това число и информациите, че е опасен.

Депутатката посъветва соцлидерката да заведе дела срещу съпартиеца си Георги Гергов или генерал Решетников, които също казваха, че Нинова не казва истината. На съд трябвало да иде и Румен Петков, който също обвинявал Нинова в лъжа публично.

Вчера Нинова се закани, че ще даде на съд всеки, който обвързва името й с проекта "Цанков камък" и корупция по този повод. Тя изпрати и писмо до посланика на Австрия у нас, в което го уведомява, че управляващите у нас наричат проекта "корупционен", а той е финансиран с помощта на алпийската страна и е изпълнен от австрийски консорциум от фирми.

Цветанов също говори по темата "Цанков камък", твърдейки, че има проблем с общестените поръчки по проекта и непровеждането на такива за част от дейностите, без да изпада в подробности. Той каза, че уважавал Нинова, защото е лидер на БСП, но той самият е изпил цялата чаша катран, която БСП сипали срещу него, когато бяха подвигнати няколко обвинения за действията му като вътрешен министър.

ГЕРБ разкритикуваха и проекта на БСП за антикорупционен закон, а Данаил Кирилов и Цветанов обясниха, че не може БСП да дават съвети за битка с корупцията, щом през 2009 г. променили законодателството така, че министри да не могат да разследвани за дейността си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във