Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов увери, че партията му и страната няма да се управляват от джипка

S 250 90d6b9b3 916e 4e05 b0b3 0aa4af1b1c03
S 250 57371718 af60 418e bda6 cba56e2423a3
S 250 7ea24fef aa88 4092 bd52 61cce5c7b181
S 250 3dd12a31 2ae8 4d82 833c 928e0ffd2f61

"За първи път у нас има политически проект, в който още от началото учредителите застават с лицата си". Това заяви лидерът на на "Републиканци за България" Цветан Цветанов на събитието по учредяване на партията. Очаквано партията беше оглавена от Цветан Цветанов, а негов заместник стана Павел Вълнев, бизнесмен от Чикаго.

Бившият втори в ГЕРБ определи проекта си като промяна в начина на управление и прозрачност в управлението. Той изтъкна, че  през последната една година наблюдаваме липса на посока. А протестите през последните 80 дни са енергия, натрупана от липсата на решения за страната. "Липсва ясна политика и посока как да стигнем до българите, живеещи в чужбина. Затова ще направим ефективно електронно гласуване, за да могат българите в чужбина да гласуват. Това е разковничето за висока избирателна активност и преодоляване на страха", добави Цветанов.

Той подчерта, че много българи са се върнали от чужбина, за да подкрепят проекта му.

Партията ще се стреми към диалог и нормалност в отношенията, за да  може всеки свободно да изразява критичното си мислене. А проектът няма да бъде лидерски - на един човек. Ще  разчита на широка експертиза на изпълнителен съвет.

Цветан Цветанов обяви, че председателят на партията няма да има повече от 2 мандата. 

"Политическият проект и България няма да се управляват от джипка, безотчетно и без прозрачност. Не това очакват българите", увери той. Цветанов визира очевидно бившия му шеф Бойко Борисов заради навика му да обикаля страната с джип, от който да дава публично обещания за пари на нуждаещи се.

Лидерът на "Републиканци за България" посочи, че страната ни се нуждае от смислен политически дебат за бъдещето. "Сегашният парламент е изчерпал лимита на търпимостта на обществото. Подкрепяме исканията на демократичната общност на страната и предсрочни парламентарни избори. Подкрепяме исканията за оставка", каза още Цветанов.

Той добави, че добри отношения със САЩ трябва да има, но партията му ще се бори за евро-атлантическите ценности. А принципите, които „Републиканци за България" ще отстоява са: равенство, просперитет, демократизъм и правов ред.

Цветанов изрази опасението си, че негови поддръжници в провинцията могат да станат жертви на политически мотивирани преследвания и се зарече да ги защитава. "Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление. Трябва да бъдем единни и да защитаваме справедливостта, и да бъдем заедно в трудните моменти с всеки един от нашите членове. Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове. Не е нормално да говорим по подобни теми след 30 години демокрация. Но това го има, но да знаете, че ние ще бъдем зад вас във всяко едно отстояване на принципите на демокрацията и правовия ред в тези трудни моменти", заяви той. Така и обаче не каза от кого могат да дойдат репресиите.

На нападките на бившите си съпартийци от ГЕРБ, че се е превърнал в рупор на държавния глава Румен Радев, Цветанов отвърна: "На президентската институция – да, но различията, които съм имал с президента, са много ясни."

"Това, което наблюдаваме днес са протести от 80 дни, недоволство натрупвано с времето”, каза той и обяви, че  електронното дистанционно гласуване ще е една от целите на партията му. "Да имаме ефективно електронно управление е наша цел и да знаем, че в края на другия мандат ще има възможност всички българи да гласуват електронно”, каза бившият втори в ГЕРБ и подчерта, че е получил силна подкрепа от българи, живеещи зад граница и от смесените райони. 

 Цветанов събра 500 делегати в „Интер Експо Център”. Сред учредителите са журналистът Горан Благоев, бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и легендарният състезател по вдигане на тежести Благой Благоев. 

Събранието започна от 13 часа, а делегатите пристигаха пред залата още от 11 часа. Докато се събираха в залата на видео екран бяха прожектирани кратки видеа, в които първите членове на новата партия се представяха. Началото на събранието пък даде оперният певец Георги Пандуров с химна на България и на Европа.

"Идеологът на този проект не е Цветан Цветанов, а всички вие в тази зала. Вие носите енергията и заедно можем да направим промяна в начина на управление, ценности, които да ни обединяват, а не да ни разделят", каза в началото на събранието самият Цветан Цветанов.

"Искаме да имаме справедливост и съдебна реформа, която да съответства на обществените очаквания. Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора", изтъкна бившият втори в ГЕРБ, който често е използвал именно репресивни действия в качеството си на овластен политик.

По неговите твърдения току-що учредената партия имала 75 процента покритие от местни структури в страната.

"Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, заяви Цветанов по-рано днес пред БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във