Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов: Смените в МВР имат превантивен ефект

„Подмяната на областните директори на МВР е неотложна промяна и организационна реформа заради усещането на последните избори за злоупотреба с държавния инструментариум за облагодетелстване на политически сили, които са били в управлението досега. Но трябва да се изхожда и от принципна позиция на база професионални качества и резултати, постигнати през последните години, докато те са заемали ръководни позиции“. Това коментира Цветан Цветанов, лидер на „Републиканци за България“, бивш министър на вътрешните работи. 

Според него смените имат превантивен ефект, „защото всеки ще знае, че трябва да си изпълни служебните задължения“. „Притеснително ще бъде, ако тези назначения се правят на политически принцип, а не на обективен“, допълни той. 

По думите на Цветанов служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е „доста остър в поведението си и допуска грешки в комуникационната стратегия“. 

„Всяка смяна трябва да се прави със сериозно разясняване защо“, посочи Цветанов пред БНР. 

Цветан Цветанов заяви, че би било проблем, ако президентът, премиерът и председателят на парламента са получавали различна по достоверност информация от службите. 

Той смята, че дългите неплатени отпуски са грешен ход за запазване на постове. „Когато има смяна на управлението, винаги има подобни рокади. Оставките ще бъдат взети, ако бъдат подадени, или ще се върви към смяна на председателите на специалните служби“, смята той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във