Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов: Ще гоним руснаци, само ако заплашват националната ни сигурност

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон. Това каза зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов преди партиен форум в Поморие, цитиран от Би Ти Ви.

„Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия”, обясни Цветанов.

От Министерството на външните работи също потвърдиха, че на този етап няма взето решение за обявяване за персона нон-грата на руснаци от мисията у нас.

В четвъртък пмиерът Бойко Борисов, който бе в Брюксел за участие в срещата на лидерите на ЕС, настоя службите по цял свят да се обединят в разкриването на извършителя и поръчителя на покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри.

Темата бе водеща за срещата на върха след като по-рано тази седмица външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за употребата на нервнопаралитично веществовъв Великобритания срещу един от бившите ѝ агенти и подкрепиха Лондон с "безусловна солидарност". В отговор Москва изрази съжаление за "криворазбраната" евросолидарност по случая.

"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческата гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", каза Борисов пред българските медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във