Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов се срещна с координатор по трансатлантическите въпроси от ХДС/ХСС

Председателят на Управителния съвет на Евроаталантическия център за сигурност Цветан Цветанов се срещна с Питър Байер, координатор по трансатлантически въпроси на правителството на Германия към парламентарната група на ХДС/ХСС. Байер е член на Бундестага от 2009 г., като членува в Комисията по външна политика и Комисията по въпросите на ООН, международните организации и глобализацията и е заместник в Комисията по европейски въпроси.

Двамата обсъдиха предизвикателствата пред сигурността в регионите на Западните Балкани и Черно море, като разгледаха геополитическата роля на Русия, Китай и Турция. Като негативно бе отчетено решението за блокиране на започването на преговори за членство на Албания и Северна Македония в Европейския съюз и НАТО, което създава "политически вакуум в региона и предпоставки за гравитиране на държавите от Западните Балкани извън орбита на ЕС".

Бившият втори в ГЕРБ приветства силната подкрепа на Германия за европейската перспектива на тези държави и подчерта, че е важно Европа да продължи силното си присъствие и ангажимент към тях. Той направи и обзор на основните теми в дневния ред на работата на центъра и посочи инициативата “Три морета” като потенциален инструмент за преодоляване на пречките пред регионалното сътрудничество и противодействие на офанзивите от страна на външни геополитически интереси.

Цветанов и Байер се съгласиха, че е необходимо да се засили партньорството между Европа и САЩ, като отбелязаха, че в основата на ефективното трансатлантическо сътрудничество е обединена Европа. Те заключиха, че вътрешно обединеният Европейски съюз с подкрепата на трансатлантическите ни партньори може да бъде силен фактор на международната сцена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във