Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов: Отстраняването ми беше сценарий на Георги Харизанов и Томислав Дончев

Трябва да има проект, който да защитава евроатлантическите ценности и да не бъде популистки, а с действия и резултати. Това каза бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов по повод учредяването на новия си политически проект "Републиканци за България".

"Това може би ще бъде първият национален проект, който ще даде представителност още от самото начало на всички етнически групи", каза Цветанов пред bTV.

По думите му етническото в противопоставяне е грешно за държавата. "Целта ми е да обединим всички демократично мислещи десни избиратели. Да покажем, че един национален проект може да бъде проект на всички, независимо от тяхната възраст. Хората да бъдат качествени, образовани и професионално реализирали се", обясни още основателят на партията.

Той поясни, че тази политическа формация няма да бъде лидерска, а функция на решенията, които ще се обсъждат.

Цветанов коментира и антиправителствените протести и ексцесиите, до които се стигна по време на демонстрациите. Според него хора, които искат това статукво да се запази, са вкарали провокаторите в протестите. "Много бързо и адекватно трябваше да се реагира, защото има методи, с които да изведеш индивидуално всеки един от тези провокатори. Нямаше да се стигне до консолидация на тези провокатори, след което те изчезнаха. Всъщност бяха задържани невинни хора и пострадаха полицаи. Полицаите бях жертва на разпорежданията, което даваше висшето професионално ръководство", посочи бившият вътрешен министър.

Той направи и оценка на управлението на ГЕРБ.

"Липсата на прозрачност в управлението. Това, което се случва с тези допълнителни 5 милиарда лева – някой иска тези средства да бъдат усвоявани по-бързо, защото знаят, че в следващите правителства ще има тежки процеси и тежки политически решения, за да се правят и реформи“, смята Цветанов.

Според него това, което имаме за последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал през всичките тези години. Пострадали са много от истинските симпатизанти на партията, които са били сложени под общ знаменател.

Във връзка със скандала „Апартаментгейт“, заради който беше отстранен от ГЕРБ, бившият зам.-председател на управляващата партия подчерта, че е бил коректен и е постъпил правилно.

"Знаех, че сценарият за моето дискредитиране беше направен година и половина преди това. Исках да няма никакви съмнения в проверките, които трябва да бъдат извършени. Знаех, че аз повече в ГЕРБ надали ще мога да остана при тази среда на работа“, изтъкна Цветанов.

Той даде пример с това, че шест месеца преди евроизборите Георги Харизанов се е хвалел, че ще поеме функциите му в партията като организационна дейност. "Томислав Дончев също е споделял, че има желание да бъде зам.-председател на партията. Аз преглътнах всичко. Знаех, че всичко това върви като процес, но исках да постигна поредната победа като председател на предизборния щаб и тогава да отида при Борисов, да му заявя всичко и да споделя моите решения", заяви бившият втори в ГЕРБ и прогнозира, че няма да има следващ мандат с премиер Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във