Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов организира кръгла маса за обединяване на институциите

"След посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон беше договорно стратегическо партньорство, след което трябва да започне реализирането по съответните дейности, които са разписани. Подобни визити винаги дават допълнителен импулс за реализирането и динамиката, която се очаква да има в тези отношения." Това заяви ръководителят на Евроатлантическия център за сигурност и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов по повод днешното официално посещение на американския заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър.

Една от темите, които се обсъждат, са Западните Балкани. Цветанов е убеден, че ще бъдат обсъдени също така енергийната сигурност, диверсификацията и интерконекторната връзка между Гърция и България.

"Турски поток" е мини проект на "Южен поток" и за всички е ясно, че това много увеличава зависимостта на България от Русия. Всички експерти са категорични, че от това, което продължава да се случва, както с "Турски поток", така и със "Северен поток", Украйна ще бъде най-потърпевша, защото тя ще бъде в една мъртва хватка и няма да може да се гарантира независимостта и целостта си. Знаем, че и Европа, и нашите стратегически партньори от САЩ наблюдават този процес и затова се дават възможности, както за тези интерконекторни връзки, така и за алтернативни източници. Тук мога да кажа, че също представлява интерес една изключително важна инициатива – "Три морета", която обхваща 12 европейски държави в Балтийско, Черно и Адриатическо море. Знаем, че три от важните дейности са дигиталната свързаност, газовата свързаност и транспортната инфраструктура и свързаност, която трябва да постигнат тези 12 държави. Убеден съм, че това е една от темите, които може би ще бъдат поставени от американска страна", посочи бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ пред БНР.

Той отбеляза, че предстои естонско председателството по "Три морета". Според него към настоящия момент от всички 12 държави, които участват в тази инициатива, България е най-пасивна. Необходим е конструктивен диалог между изпълнителната власт и президентската институция, защото това е инициатива на президентите на 12-е държави, допълни Цветанов.

Във връзка с кризата в отношенията президент-правителство той заяви, че винаги дипломацията и разговорите могат да решат дадени проблеми, а не военните действия или противопоставяне, от което може да има тежки последици за администрацията както на президента, така и на българското правителство. А институциите са призвани да бранят държавността.

„Това което се случва в момента, ние го считаме като възможност страната ни да отслабне като позиция по дадени значими теми. Давам за пример "Три морета", защото президентът е този, който представлява страната ни, но без подкрепата на правителството няма как да се получи. Затова ние в Евроатлантическия център за сигурност инициираме кръгла маса на 26 февруари, в която ще участват представители и от президентската институция, и от изпълнителната власт. Ще има и представители от Естония. Убеден съм че ще има представители от българския парламент. Трябва да говорим по теми, които могат да обединяват институциите и от които можем да получавам един допълнителен добавен статус", съобщи Цветанов.

Според него закупуването на Ф-16 блок 70 е "изключително успешна и важна за страната ни стратегическа сделка".

Що се отнася до действията на главния прокурор Иван Гешев Цветанов отчете, че мерилото за ефективността и борбата срещу престъпността са осъдителните присъди на трета, последна инстанция, които влизат в сила и дават възможност и съдебната, и изпълнителната власт да знаят, че са свършили своя ангажимент към обществото.

За огласеното от САЩ име на съдията от Специализирания съд Андон Миталов Цветанов е на мнение, че когато Съединените щати излязат с такова решение, то е както за гарантиране на собствената им сигурност, така и много ясен знак към съответните държави, с които те партнират. "Убеден съм, че за това, което е предприето от американска страна, има достатъчно доказателства, за да бъде предприето това решение", допълни той.

Цветанов обясни, че по време на визитата си в САЩ не е бил запознат със списъка на Държавния департамент с корумпирани български държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в страната.

Той отчете, че следващото предизвикателство пред демократичната общност е въвеждането на 5G системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във