Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов обясни защо Слави Бинев е поел културата

ГЕРБ е партията, която направи най-големите и тежки компромиси като отстъпихме знакови комисии в парламента. Това се казва в позиция на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, разпространена от пресценъра на партията.

"Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи", заявява Цветанов.

"Конкретния казус около медийната комисия изглеждаше по следния начин. От Патриотичния фронт (ПФ) заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която Атака отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите", пише Цветанов.

"В заключение мога да кажа, че ГЕРБ е партията, която направи най-големите и тежки компромиси като отстъпихме знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо. Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни“, се посочва още в позицията на Цветанов

Facebook logo
Бъдете с нас и във