Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на изборите

Започна регистрацията за частичните местни избори у нас. Те ще се проведат на 28 февруари в две общини и 10 населени места.

Първа за участие в кметските избори се регистрира партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. От "Републиканци за България" внесоха над 7000 подписа в Централната избирателна комисия за участие в изборите и обявиха, че са готови за участие и в местния, и в парламентарния вот.

"Искам да благодаря на колегите от "Републиканци за България", че успяхме за кратък период от време да съберем 7364 подписа, за да може днес да се регистрираме за участие в населените места, където ще бъдат проведени частични местни избори. Ние направихме регистрация за всички населени места. Убеден съм, че с организацията, която тече в момента, ще имаме доста силно присъствие, а в някои от населените места ще имаме и съответната изборна победа", заяви Цветанов.

На въпрос как гледа на определената от президента Румен Радев дата за провеждане на парламентарния вот - 4 април, председателят на "Републиканци за България" отговори, че споровете са много, но датата не трябва да се коментира. "Всеки един трябва да се съобрази с датата, обявена от президента, защото това е негово конституционно право, от което той се е възползвал и всички останали политически субекти трябва да се подготвим и да представим най-добрите си управленски програми, за да могат хората да бъдат информирани", добави Цветанов.

По думите му, притесненията от датата 4 април са породени от неготовността от страна на управляващите и на статуквото, което ще проведе изборите. "Всички знаем, че нямаме единен здравен протокол във връзка с пандемията", припомни политикът. Според него, друг основен проблем е ограничаването на възможността за гласуване на над 2 млн. български граждани, живеещи в чужбина и липсата на чуваемост за гласуване по пощата, което се прави в много от развитите демокрации.

"За ротацията, за която говорихме (на областните директори на МВР в рамките на месец преди парламентарните избори - бел. ред.), смятам, че е наложителна, защото страхът, който витае в момента, е от начина, по който бяха проведени изборите през 2019 г.", каза Цветанов. Той припомни, че в община тогава Гурково е имало манипулации на местния вот и "задкулисие на най-високо политическо ниво между ГЕРБ и ДПС".

Цветанов подчерта, че ротацията е добре приета от премиера, тъй като по време на обиколките с джипа "той ротира министрите, които го съпътстват във всяко населено място".

"Наблюдаваме и притеснения, че ГЕРБ за първи път ще има възможността да прави избори за български парламент. Досега е било възможно чисто законово да бъдат подменени областните директори и да се направят избори, които поне не са били оспорвани и не е имало чак такова притеснение или съмнение за манипулация и фалшификация. Знаем, че имаше една спекулация с Костинброд, но всички останали избори за парламент са минали по нормален, демократичен път", изтъкна лидерът на "Републиканци за България".

"Моите притеснения са, че през 2021 година ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори и ще могат действително да направят това, което всички ние искаме да не се случва. Затова призовавам за висока избирателна активност, въпреки че правителството ще направи всичко възможно да се заиграва със страха на българските избиратели, да не даде възможност да се представят бъдещите управленски програми на всички политически партии. Призивът ми към управляващите и към тези, които представляват обществените медии, чиито бюджети се формират с данъците на българските данъкоплатци, е нека БНР и БНТ да бъдат тези, които да дадат истинския плурализъм и възможността, която да засили демокрацията и сигурността в тези избори", апелира Цветанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във