Банкеръ Daily

Общество и политика

Цветан Цветанов е в САЩ, за да търси контакт с мозъчни тръстове

Цветан Цветанов и проф. Йона Александър

В рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се срещна с проф. Йона Александър – член на Борда на регентите на влиятелния Институт „Потомак“ (Potomac Institute for Policy Studies) и директор на Международния център за изследване на тероризма (International Center for Terrorism Studies), съобщават от неправителствената организация.

Проф. Александър е водещ специалист в областта на контратероризма, един от първите изследователи на лидера на „Ал Кайда“ Осама Бин Ладен. Той е автор на множество публикации, свързани с „Хизбула“ и значението й за политическите процеси в Близкия Изток.

Цветанов представи приоритетите на Евро-атлантическия център за сигурност за тази година, както и предстоящото издаване на първия Годишен доклад на центъра. Проф. Александър прояви интерес към изданието, като изрази готовност да го разпространи в научната мрежа на института „Потомак“, обхващаща над 40 държави. От своя страна той представи две изследвания на Международния център за изследване на тероризма – „Предизвикателства пред сигурността на Балканите“ и „Ролята на дипломацията в световните отношения – минали уроци и бъдещи перспективи“.

Двете страни се договориха през следващите месеци да подпишат Споразумение за сътрудничество, което ще им даде възможност да обединят академичните усилия на своите организации в бъдещи съвместни изследвания. Като първа конкретна стъпка предстои участие на Цветанов този четвъртък в конференция в Джорджтаун по въпросите на сигурността в Близкия Изток и ролята на про-иранската Хизбула. Събитието се организира съвместно от Международния център за изследване на тероризма и Института по международно право във Вашингтон.

Цветанов е на работно посещение във Вашингтон с цел затвърждаване на контактите на ЕАЦС с водещи американски мозъчни тръстове, както и установяване на нови форми на сътрудничество и стартиране на съвместни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във