Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчва изтъкна приноса на жените в сектора на сигурността и отбраната

"За мен ефективността на жените в обществения живот е неоспорима и това важи особено при разрешаване на конфликти, преодоляване на кризи, провеждане на диалог и съвместни усилия за установяване на мира." Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на дискусията на тема "20 години – жените, мирът и сигурността".

"Тази дискусия за мен е важна, за да можем да очертаем още веднъж ролята на жените в Министерството на отбраната, в сектор „Сигурност“ и във всички сфери на политическия, икономическия и социалния живот. За мен е удоволствие и чест да ви приветствам с добре дошли на дискусията по повод 20-ата годишнина от Резолюцията 13.25 на Съвета за сигурност на ООН. В началото искам да изтъкна голямото значение, което придаваме на този форум, защото той има за цел да информира за ролята на жените в системата на сигурността и отбраната и да обори онези, които оспорват приноса им, омаловажават и поставят под съмнение участието им в мироопазващи мисии. Резолюция 13.25 е първият международен документ, който обвързва пряко ролята на жените с процесите на изграждане на мира. Именно в този иноваторски за времето си текст се подчертава ключовата функция на жените във воденето на преговори, постигането на взаимноизгодни компромиси, сближаването на позиции, преодоляването на междуособици и завръщането към нормалния живот след военни действия. Вярвам, че днес ще бъдат споделени идеи и личен опит по всички аспекти, които касаят участието на жените в процесите на управление и вземане на решения. Убедена съм, че ще достигнем до общото разбиране, че жените в униформа със своите способности, качества, умения, със своя стоицизъм, себеотрицание, сила на духа и чувство за мярка допринасят за баланса при разработването на адекватни, иновативни подходи за разрешаване на конфликти във всички сфери на живота. Това е особено важно за сферата на сигурността и отбраната, чиято ефективност все повече зависи от способността да се вземат законосъобразни и креативни решения по целия спектър на предизвикателствата: политически, икономически и социални", заяви председателят на парламента.

Тя припомни, че Народното събрание прие Закона за равнопоставеността на жените и мъжете през април 2016 година, а през 2020 г. България е разработила Национален план за прилагане на Резолюция 13.25 на Съвета за сигурност на ООН.

Караянчева се надява, че стремежът към по-широко участие и стабилно присъствие на жените в сигурността и отбраната ще придобие конкретни измерения. Тъй като, по думите ѝ, жените, работещи в областта, са не само позитивен пример за следващите поколения, но и гарант, че усилията, които полага държавата в тази посока - не са епизодични, а става дума за структуриран процес, дългосрочни политики и обществен консенсус по отношение на жените и ролята им за запазване на мира и сигурността в страната.

Жените в службите за сигурност и отбрана не са допуснати там по нечие благоволение или през служебния вход. Жалко е, че все още има хора, които смятат, че увеличаване на броя на жените в армията води до негативен ефект и повече социални разходи - отсъствие от работа, което влияе на състоянието на подготовката и поражда проблеми в колективите, подчерта председателят на Народното събрание. 

"Цитирам интервю на бригаден генерал от запаса Кольо Милев: "Добре, че има по-малко хора, които мислят по този начин. Жените са направили осъзнат избор и са извоювали мястото си благодарение на своя професионализъм, воля и упоритост, а с действията си са доказали, че защитават на равно с мъжете честта на пагона", допълни Цвета Караянчева,

За онези, "които все още робуват на стереотипи и смятат, че въоръжените сили не са за жени", тя припомни думите на Елинор Рузвелт, че "Жената е като пакетче чай - не се знае колко е силна докато не я пуснеш в гореща вода".

Facebook logo
Бъдете с нас и във