Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчева защити избора на Валери Симеонов в ръководството на парламента

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева застана зад избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента. 

Пред журналисти в Златоград Караянчева коментира протестите по този повод на майките на деца с увреждания и исканата от тях оставка на Валери Симеонов. "По правилник всяка парламентарна група има право да посочи заместник-председател. Г-н Валери Симеонов е един от ръководителите на един от коалиционните партньори, така че няма нищо чудно в това. За думите си като вицепремиер той понесе своя кръст, подаде оставка. Той е избран като народен представител и мисля, че няма нищо лошо в това неговата парламентарна група да го предложи на този пост. Не знам какво влагат протестиращите в личността на г-н Валери Симеонов. За мен той приключи с предния период и като народен представител има право да бъде избран", заяви парламентарният шеф.

В сряда депутатите избраха лидера на НФСБ Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание по предложение на парламентарната група на „Обединени патриоти”. Преди местните избори националистите останаха без представител в ръководството на парламента, тъй като от групата бяха изключени председателят на „Атака” Волен Сидеров” и двама негови съпартийци. Останалите четирима атакисти сами напуснаха. Между тях беше и юристът Явор Нотев. Така той трябваше да освободи заместник-председателския пост, защото независими народни представители нямат право да го заемат.

Още в четвъртък майките на деца с увреждания и граждани от сдружение „Системата ни убива всички” започнаха протисти срещу избора на Симеонов на високия пост. Според тях той няма моралните качества да бъде на него, тъй като беше принуден да подаде оставка като вицепремиер заради грубо отношение и обидни думи към жените с болни деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във