Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Цвета Караянчева заплашвала шефа на полицията в Кърджали

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева се е обаждала на регионалния директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала.

Информацията обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

Той обясни, че полицията е провеждала операция в района на Кърджали за купуване на гласове. Проверките били на базата на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този регион, според това дали те ще гласува за ГЕРБ, или няма.

„По телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева със заплаха срещу него, че няма да остане на поста си. И защо предприема действия срещу тези държавни служители, тъй като те са активисти на ГЕРБ. Обадила се е след 22:00 часа”, заяви Рашков. 

Служебният вътрешен министър смята, че МВР умишлено си е „затваряло очите“ пред подобни престъпления, защото предишните министри днес са кандидати за депутати от определена политическа сила.

„Има ясни резултати от работата на МВР. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия, свързани с изборните права на гражданите. Вероятно една от причините е, че последните двама министри – Терзийски и Маринов, в момента са кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ. До 4 април има само няколко дела, образувани срещу други партии. А сега има шесткратно увеличение на образуваните досъдебни производства”, заяви вътрешният министър.

„Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура. Нямаме обяснение, защо тя не го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления. Само в броени на едната ръка случаи има наказателни досъдебни производства”, допълни Рашков.

„В момента настъпателно атакувахме групите, които се занимават с покупко-продажба на гласове. Няма да останем безучастни към информацията, която постъпва при нас”, каза вътрешният министър.  

По думите му търговците на гласове използват различни подходи, когато искат да ангажират определени групи граждани да гласуват за една или друга партия. "На тези граждани е давано хляб, дърва, брашно, леща и други подобни. Разбира се и пари – 30, 40, 50 и малко повече лева. Кой може да се задоволи с това срещу хляб да продаде гласа си? Няма съмнение, че това може да направи много беден човек, за когото такива суми, хранителни продукти или дърва за огрев са ценност, която може да ги мотивира за кого да гласуват“, коментира още Бойко Рашков.

"Изненадани сме от броя лица, които се занимават с такава престъпна дейност. Например районите Гурково, около Стара Загора, Хасковска област, Твърдица - са наситени с лица, които се занимават с тези деяния. Покупката било с лева, било по друг начин на гласове, които да се насочват към една или друга политическа партия", допълни той. 

Рашков заяви, че бедността у нас се използва за политически цели.

„После някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите и със задоволство и самочувствие на победител казва: Пак ги бих. Ето по какъв начин се бие противника – който има по-голям ресурс бие онзи, който има по-малък ресурс“, каза Бойко Рашков.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че 15 са новобразуваните дела, свързани с нарушения на изборния процес и общият им брой вече е 60. С 166 се е увеличил и броят на преписките. 

От там уточняват, че преписките са по сигнали от граждани, ДАНС и МВР и за изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в тях, на полицейските органи е  възложено извършването на проверки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във