Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчева призова депутатите да дарят кръв

След призива на Министерството на здравеопазването във връзка със значителния спад на кръводарителите и опасността от недостиг на кръв и кръвни продукти за нуждаещи се пациенти, председателят на парламента Цвета Караянчева призова колегите си от Народното събрание всеки, който може, да дари кръв в центровете по трансфузионна хематология в София.

"Предварително Ви благодаря за съдействието и съпричастността! Вярвам, че по този начин ние ще дадем добър пример и ще покажем, че в трудните моменти всички български граждани сме заедно!", написа председателят на парламента на страницата си във Фейсбук.

По-рано от здравното министерство съобщиха, че всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната.
.
За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите им ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във