Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчева от Кърджали: Президентът отдавна вече не е обединител

S 250 242994cd 10d6 4052 a707 3db6d233d15b
S 250 a139081f ec83 486e 89bb d23ff44b7539
S 250 e73fc4cd 868f 4e87 a5ad 3c05b72cd18b
S 250 5b5a9e33 d690 48e3 9753 1e325c773b2e

За първи път от близо половин век в Кърджали ще има нова спортна зала. Проектът е на стойност близо 4 милиона лева, а парите са отпуснати от държавата. Днес беше направена първата копка, очаква се строежът да бъде завършен до една година. В церемонията се включиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и спортният министър Красен Кралев, областният управител на Кърджали Никола Чанев и кметът на града Хасан Азис.

Новата зала ще е на площ от над 7 000 квадратни метра. Тя е за 1 100 зрители и ще предлага възможности за практикуване на всички видове спорт на закрито. Това ще я направи подходяща за международни състезания, каза министър Кралев.

Малко преди началото на церемонията двайсетина души очакваха председателя на парламента Цвета Караянчева с плакати с надпис „оставка“. Тя прие спокойно ситуацията и я определи като нормална след вчерашното искане на ДПС в Кърджали за нейното оттегляне от поста.

Тя коментира и позицията на президента Румен Радев в Естония, че инфраструктурата е важна, но за да имаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност: "Асфалт трябва, както и много други неща".

По-рано днес държавният глава каза, че не може да се мисли само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт: „Инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност", заяви пред журналисти президентът, който е в Естония.

„Президентът отдавна вече не е обединител. Отдавна не е човек, който наистина мисли за бъдещето на България. Защото не може да хвалиш България в чужбина, а тук да говориш точно обратното. Асфалт трябва навсякъде, но трябват и още много други неща, които прави правителството и дори в тази трудна COVID криза, намира възможности и средства да помага на гражданите, без да прави излишни демонстрации и политики. Ако иска да помогне президентът, нека да помогнe“, каза Караянчева.

Многофункционалната спортна зала в Кърджали ще разполага с 1100 места и игрално поле с размери 20/40 м. Тя ще се използва както за тренировъчна и състезателна дейност от всички отборни спортове, тепихни спортове, бадминтон и всички видове гимнастика, така и за организирането на концерти, конференции и конгреси. Съоръжението ще разполага с тренировъчен блок със съблекални, две тренировъчни зали, складове, инсталации и паркинг.

Финансирането на проекта беше осигурено през 2018 г., когато Министерски съвет отпусна 3 663 000 лв. за построяването на съоръжението. Допълнителни 400 000 лв. ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на младежта и спорта.

“Постарали сме се проектът да е оптимален. Тук ще могат да се провеждат и международни състезания, защото залата ще отговаря на всички високи стандарти. Това е съоръжение, което със сигурност ще помогне за развитието на спорта в Кърджали. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева и на г-н Чанев, че положиха усилия да се осигури финансирането за този проект. Благодаря и на Общинския съвет на Кърджали и кмета на града, че осигуриха терена, на който да бъде построена новата зала. С общите усилия на цялото общество това съоръжение ще бъде факт. Пожелавам много успехи на кърджалийските спортисти, много деца да тръгнат по пътя на нашите успели атлети, да се занимават с любимите си спортове и да ни радват”, заяви министър Кралев.

Председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева припомни, че преди година правителството отпусна 2,5 млн. лв. за изграждането на осветление, ремонт на козирката, реновиране на терена и поставяне на информационно табло на “Арена Арда”, за да може местният футболен отбор да играе мачовете си от Първа лига на собствен терен.

“Тази зала е поредното доказателство, че премиерът не разделя общините на мои и твои, защото във всяка една българска община живеят български граждани. Това съоръжение ще бъде не само за спортистите, то ще бъде и за онези активни граждани на Кърджали, които искат да развиват спортове. Кърджалийци заслужават и този жест от страна на правителството. Нека да си пожелаем след една година отново да сме тук и да се поздравим с откриването на залата. На добър час на строителите и се надявам, че всичко ще върви по ноти”, заяви Цвета Караянчева.

Областният управител Никола Чанев благодари на премиера Бойко Борисов и правителството за осигуреното финансиране. Той благодари и на Министерството на младежта и спорта за реализацията на този проект.

Кметът на Кърджали Хасан Азис изказа благодарност на Общинския съвет и ММС за стартирането на строителството на многофункционалната спортна зала. Той връчи официално разрешителното за строеж на министър Кралев преди първата копка.

Кралев, Караянчева и Чанев посетиха и манастирски комплекс “Свети Иван Предтеча”, за чийто строеж правителството отпусна общо 1 милион лева -  800 хиляди лева през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

Отец Николай, който служи в храма, подчерта, че помощта от правителството за възстановяването на манастирския комплекс е важна за православната общност в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във