Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчева няма да е депутат

Областният координатор на ГЕРБ и водач на листата на коалицияна ГЕРБ-СДС Цвета Караянчева остава извън следващия парламент. Това сочат данните на ЦИК за резултата от изборите в Кърджали. Очаквано най-много гласове, съответно мандати взима ДПС - 4. Петият пък ще е за "Има такъв народ". 

Така ГЕРБ ще се раздели с едно от остриетата си. Караянчева беше депутат последователно в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-тото Народно събрание. Тя бе председател на 44-ия парламент. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предложиха Караянчева за шеф и на 45-ия парламент, но мнозинството отхвърли нейната кандидатура. 

В парламентарния живот Караянчева се отличаваше с хаплив изказ. Не пестеше критиките си срещу конкурентите и защитаваше пламенно политиката на своята партия. Е, остана в аналите и с някои "географски открития", както и със своеобразна благотворителност със стари килими и календари. 

Критики срещу стила й на водене на заседанията не липсваха. Караянчева винаги призоваваше за консенсус, като реагираше остро и не позволяваше на депутатите да нарушават реда в залата. 

Името на Караянчева беше споменато в един от изтеклите през изминалата година записи, в които се твърдеше, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва неприлични думи за своята колежка. Това породи и много иронични изказвания по адрес на бившия председател на парламента. Въпреки че Караянчева не скри, че е останала обидена, тя не се отказа от политика и остана в парламента.

Броени дни преди вота на 11 юли пък служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че Караянчева си е позволила да заплашва директора на МВР-Кърджали. Тя от своя страна отрече и в онлайн прояви във фейсбук заяви, че Рашков оказва натиск и ползва репресивни похвати. Караянчева бе категорична, че министърът петни името й. Тя нарече изказването му "Гьобелсова пропаганда".

 

С пост във Фейсбук Цвета Караянчева благодари на гласувалите за нея. Ето какво написа:

Скъпи приятели,

Искам да Ви кажа нещо дълбоко лично.

Искам не просто да благодаря, но и да изкажа дълбокото си уважение към нашите съмишленици в област Кърджали, които не се поддадоха на заплахите, на изнудването и невероятния натиск, който им бе оказан. Те излязоха да гласуват с достойнството на свободни хора. По време на изтеклата предизборна кампания нашите симпатизанти бяха жертва на политически тормоз, невиждан след 1989 година. Невинни хора бяха арестувани заради това, че имали плакати на ГЕРБ в колите си. Бяха разкарвани с белезници и държани в ареста без отправено обвинение. Искаха да ни прекършат. Не им се получи. Уверявам Ви, че с всички, които си позволиха да арестуват незаконно и да тормозят граждани по политически признак, ще се видим в съда. България все още е свободна и демократична държава.

Искам да изкажа дълбока благодарност и уважение към нашите структури. Към хората, които се раздадоха от сърце и душа и работиха неуморно по време на цялата кампания. Защото не желаят да живеят в нечий бастион. Със или без мандат, ГЕРБ остава най-силната партия в региона след ДПС.

Поздравявам ви, свободни и честни хора! Поклон пред Вас! И да се захващаме за работа, че не се знае дали няма скоро пак да ни се наложи да ходим да гласуваме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във