Банкеръ Daily

Общество и политика

Цвета Караянчева настоя депутатите да идват на работа

Като председател на Народното събрание призовавам народните представители да идват на работа и да се регистрират, защото това е основната работа на депутатите. Петъкът е ден на опозицията и те всъщност не упражниха своята възможност да направят парламентарен контрол на министрите. Това каза председателят на Народното Събрание Цвета Караянчева пред БНР, след като в петък пленарното заседание не се проведе поради липсата на кворум, тъй като депутати от БСП и ДПС не се регистрираха. Тя изтъкна, че още преди гласуването на Търновската конституция е имало случай с депутат, който е решил да напусне събранието и се е върнал в родния си град. Едва тогава колегите му установили, че няма механизъм той да бъде принуден да се върне на работа:

„Оттук идва заключението, което трябва да направим, че ние, като народни представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от Обединени патриоти и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“.

Янчева заяви, че ще санкционира с 2/3 от надницата за деня всички народни представители, които не са се регистрирали в петък без уважителна причина:

„Ако някой не отиде на работа в предприятие или в учреждение, държавна институция или общинска, какво ще му се случи? За три отсъствия ще получи самоотлъчка и ще бъде изгонен от работа“.

И ГЕРБ е напускала залата през 2013-2014 година, когато казваше, че ще влезе в залата, само за да гласуват оставката на Орешарски, припомни Караянчева. Разликата е, според нея, че в онзи период е имало масови протести по улиците:

„Опозицията беше спирана да говори. В залата не се даваше възможност на нас, като опозиция, да говорим, а сега дебатът върви. Като председател и моите колеги като заместник-председатели даваме възможност на всеки един народен представител, защото за мен това е верую, да изкаже своята позиция, без личностни нападки. Политиката на празния стол не носи никакви положителни последици за този, който го упражнява“.

БСП са изготвили алтернативен бюджет, но такъв няма как да се внесе, защото Бюджетът е средство на управляващите, изтъкна тя:

„Те могат да направят между първо и второ четене своите предложения и да ги защитят в пленарна зала и, ако убедят управляващото мнозинство, че те наистина са добри, могат да бъдат приети“.

Предложенията трябва да са съобразени с финансовите възможности на държавата, предупреди Караянчева и изтъкна, че „всеки може да поиска 5000 лв. средна работна заплата“.

По повод казаното от Корнелия Нинова, че липсата на кворум в петък е спасила 2 500 000 български граждани от това да бъде повишен данъкът за старите автомобили, тя каза:

„Нормално е опозицията и да обяснява как повишаваме данъците, но ако се вгледа специалист в бюджета, ще му стане ясно, че данъците не вървят нагоре като ставка, те вървят нагоре като обем, защото осигуровките не са данък - тези осигуровки дават възможност на тези, които плащат повече, да имат и по-големи придобивки чрез обезщетения. Относно да увеличаваме данъка на автомобилите има преразпределение на данъчната тежест за онези автомобили, които замърсяват, защото другите - които не замърсяват, техния данък намалява. Нека да бъдат коректни“. Бюджет 2019 е социален, вдига доходите и акцентира върху политиките, категорична е Караянчева.

Относно разпредеждането на Бойко Борисов парламентарната група на ГЕРБ да не гласува промените в Кодекса за застраховането, внесени от Менда Стоянова, председателят на парламента каза:

„Има планирано обществено обсъждане в Бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. Разбира се, като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната и за своя екип министри. В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството, а по-скоро чуване на всяка една тревога на българските граждани и реакция, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на българските граждани. Работата на правителството и на парламента е да работим в полза на българските граждани. Аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във