Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦСКА продължава в Лига Европа, чака хърватския "Осиек"

стадион "Народна армия"

ЦСКА прескочи първия кръг в квалификационните кръгове в Купа Европа. Черногорският "Титоград" беше ниско препятствие и беше отстранен след 4:0 на "Българска армия" и равенство при гостуването - 0:0. 

Резулатът е добър, но има още какво да се избистря като игра.

Следващият съперник на "червенит"“ е ФК "Осиек".

Футболен клуб "Осиек" (на хърватски: Nogometni klub Osijek) е професионален футболен отбор от едноименния град, който се намира в Източна Хърватия. Клубът е създаден през 1947 година след сливането на два отбора, създадени от комунистическите власти в страната, и играе в T-Com Първа хърватска футболна лига (T-Com Prva hrvatska nogometna liga, още T-Com Prva HNL или T-Com 1.HNL). Клубните цветове са били червено и синьо, но през 70-те години на ХХ век са променени на бяло и синьо. Клубът играе домакинските си мачове на "Стадион Градски", който е с капацитет от 22 500 седящи места. Единствения по-значим трофей на клуба е купата на Хърватия спечелена през 1999 година. За момента отборът не може да се мери с трите големи отбора - "Динамо" - Загреб, "Хайдук" - Сплит и "Загреб", които се редуват като шампиони на страната.

Осиек (Osijek) е град в историческата област Славония. Градът е разположен на десния бряг на река Драва, близо до вливането ѝ в Дунав. Населението на Осиек наброява над 121 000 човека. Осиек е известен с производството на коприна, млекопреработването и свободната икономическа зона в района на града. Въпреки това нивото на безработицата е високо.

Тук е роден Давор Шукер (Davor Šuker). Той започва кариерата си във  футболен клуб "Осиек". Футболистът има два мача в националния отбор на Югославия и един гол. След това от 1992 до 2002 г. той игра за националния отбор на Хърватия. След 1991 г. играе в различни европейски отбори, в т.ч. и "Реал" - Мадрид - от 1996 до 1999-а. С националният отбор на Хърватия печели бронзов медал от Световното първенство през 1998 г., като става голмайстор на турнира с 6 гола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във