Банкеръ Weekly

Общество и политика

CREDIT SUISSE FIRST BOSTON И 22-ТА МАЛКИ ВЕЦ-А

Договорът за продажбата на пул НЕК - I етап (22 малки ВЕЦ-а с единична мощност до 33 МВт) с избрания приватизационен посредник - Credit Suisse First Boston, е със срок за изпълнение 12 месеца. Швейцарската компания спечели конкурса в остра конкуренция с Price Waterhouse, Artur Andersen и Deloitte Touche.


Определените за приватизация 22 ВЕЦ-а са с обща мощност 226 МВт. Електроцентралите се намират по поречията на две от най-пълноводните ни реки - Искър и Струма (виж таблицата).


Посредникът тепърва ще решава кой метод на продажба да избере. Агенцията за приватизация има право само да одобрява или да отхвърля договорите, предлагани от Credit Suisse First Boston. Според специалистите обаче възможностите са няколко.


Първата и най-малко вероятна е централите да се продадат в пакет на един купувач. Предимствата на този метод са две: вземайки накуп всичките 22 електроцентрали, купувачът би свалил значително цената; не е за пренебрегване и обстоятелството, че ВЕЦ-овете се намират на реки, захранвани от два различни водосборни басейна и течащи в две различни посоки. С други думи, ако поради суша водата в Югозападна България намалее и затрудни работата на централите по р. Струма, то е напълно възможно по същото време течащата на север Искър да е пълноводна и нейните централи да работят с пълния си капацитет. И обратното.


Все пак далеч по-реално е един купувач да се заинтересова само от централите, свързани в една каскада. Предимството на този вариант на продажба се свежда най-вече до технологичното обслужване на ВЕЦ-овете поради тяхната близост и максималното регулиране и използване на водния поток за целите на електропроизводството. Но пък избирането му може да доведе до продажбата само на атрактивните централи, свързани в каскади, докато към малките самостоятелни мощности (по четири на всяка от двете реки) да бъде проявен по-слаб интерес.


Най-изгодно за нашата страна е обвързването на продажбата на една каскада с един или два самостоятелни ВЕЦ-а, смятат експерти приватизатори. Така за всички централи може да се вземе възможно най-добра цена.


Продажбата на централите на групи или поединично има и друго предимство за държавата ни: за тях биха кандидатствали успешно и наши фирми. Което означава, че част от електропроизводствените ни мощности ще остане в български ръце. Факт, който не е без значение, особено като се има предвид, че съгласно приватизационната стратегия на Комитета по енергетика почти всички големи ТЕЦ-ове ще бъдат продадени на чужденци, и то в пакет с мините към тях (виж бр. 26 на в.БАНКЕРЪ).


Същото се отнася и за останалите 41 малки ВЕЦ-а, чиято обща мощност е 148 МВт. Според уверенията на председателя на съвета на директорите на Националната електрическа компания Константин Шушулов те ще са с нови собственици до края на следващата година. Мнението на хидроенергийните ни специалисти е, че всичките ВЕЦ-ове ще бъдат продадени успешно. Те представляват възобновяеми енергийни източници, т.е. произвеждат най-евтината електроенергия, използвайки естествен воден поток, и след неголеми ремонти ще работят още няколко десетилетия. В представите на много хора от енергетиката метафората златна кокошка се свързва именно с водноелектрическите централи. И това е напълно обяснимо: за ВЕЦ-овете винаги ще има, по-голям или по-малък, воден поток, който да задвижва турбините им. А за произведения от тях ток винаги ще има пазар. Остава от всички тези положителни обстоятелства максимална изгода да извлече и държавата.


Таблица


ВЕЦ-ове за продажба - пул НЕК - I етап


По поречието на р. Искър


Каскада Лакатница Каскада Искър Самостоятелни


Бели Искър Пасарел Мездра


Мала църква Кокаляне Койнаре


Симеоново Луковит


Радомирци


По поречието на р. Струма


Каскада Рила Каскада Санданска Бистрица Каскада Пиринска Бистрица Самостоятелни


Калин Попина лъка Пирин Осогово


Каменица Лиляново Спанчево Лешница


Пастра Сандански Петрово


Рила Самораново

Facebook logo
Бъдете с нас и във