Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID ваксина и в мола

Разкриват мобилни имунизационни пунктове за ваксинация срещу COVID-19 на 19 и 20 юни в два от най-големите търговски центрове в столицата. Инициативата за ваксинация в мола дойде от техните управители.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се надява, че и други ще се включат. Имунизацията ще се извършва без предварителна регистрация.

С инициативата за откриване на двата мобилни имунизационни пункта търговските центрове подкрепят усилията на имунизационната кампания в София. Двата центъра са част от "зелените коридори", които Столична община отваря с цел да се ускори процесът на ваксинация в страната. Лекарските екипи и ваксините са осигурени от Столичното РЗИ и Столичната община, като пунктовете разполагат с всички видове ваксини.

Мобилният имунизационен център в Paradise Center ще бъде позициониран на етаж 0, в близост до централния северен вход, а този в Serdika Center на ниво 0, до клиентските асансьори.

В четвъртък на посещение в България бе европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя разгледа ваксинационен пункт в болница "Св. Анна". На брифинг Кириакиду каза за кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 в България, че "числата говорят сами за себе си". А данните сочат, че средно в Европейския съюз са ваксинирани с поне една доза около 45% от населението, докато за България процентите доближават 13. 

"Хората трябва да вярват на ваксините", каза Кириакиду. По думите ѝ в страната са осигурени възможности за достъп до препаратите - както през редица ваксинационни центрове, така и през личните лекари.

За последното денонощие у нас са поставени нови 18 233 дози. С тях общият брой на имунизациите става 1 637 956. Ваксинирани с две дози са 735 898.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във