Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

COVID сертификатът дава резултат, над 200 хил. са се ваксинирали

Мярката за COVID сертификат, като средство за достъп до публични мероприятия дава резултат и засега остава. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Наблюдава се спад при новорегистрираните с COVID-19, както и повишен интерес към ваксинация, затова мярката ще остане до: „Когато се ваксинираме 90% от населението, или когато според броя на заразените и процента на положителните проби влезем отново в зелената зона“.

"Кризата с COVID е възможност да се осъзнаем като нация. Въпреки проблемите и дълбочината на кризата, има и нотки на оптимизъм в това, което става в последните дни и седмици. Откакто въведохме зеления сертификат, над 200 000 души са си поставили първа доза от ваксината", съобщи на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. 

Кацаров благодари на присъединилите се към Обществения съвет по ваксинации и припомни, че вълната на коронавирус е най-тежката досега в България.

"Продължителността ѝ се оказа голяма. Вече сме в третия й месец, докато предишните две продължаваха около два месеца. Кризата е огромно изпитание пред народа ни. Тя далеч не е само здравна. Има и икономически измерения не само заради засегнатите стопански дейности и бизнеси, не само заради това, че хем плащаме за ваксини, хем за лечение. Кризата има далеч по-големи измерения, извън здравните и икономически проблеми, които създава. Тя има и дълбоко духовно отражение", отбеляза още Кацаров.

Той подчерта още, че ръководенето на кризата изисква лидерство и хора, които да поемат риска и посочат пътя, по който трябва да се върви.

Служебният министър на здравеопазването свика днес Националния съвет по ваксинация в сградата на Министерския съвет.

Проф. Красимир Гигов отбеляза, че е важно да се ваксинираме и припомни, че те са средство за превенция на заболяването. По думите му все още не може да се създаде т.нар. колективен имунитет.

Според проф. Мира Кожухарова честото тестване позволява повече хора, носители на коронавирус, да бъдат установени навреме.

„Тази пандемия няма да свърши с четвъртата вълна, която наблюдаваме в момента, и ние трябва отсега да почнем да мислим за следващата, да сме готови. Така че ваксинацията има огромно значение. В момента приложението в пълна сила на „зеления сертификат“ дава стимул на много хора да се тестват и да се изолират тези от тях, които са положителни, което има директен ефект върху сегашната вълна", обясни тя.

Публичните личности, които участват в съвета, също изразиха подкрепата си за „зеления“ COVID сертификат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във