Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID-пунктове пред болниците от днес

От днес пред всяка болница са поставени мобилни пунктове, където пациенти със съмнение за COVID-19 могат да бъдат тествани и преглеждани. До тази мярка се стигна след заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни, че преди да бъдат прегледани, на пациентите им се измерва сатурацията (насищането на кръвта с кислород) с пулсоксиметри и ако тя е под 90%, пациентът се преглежда с предимство.

„Понякога има над 15 души, чакащи в рамките на един час. Настаняват се във фургоните, като те изчакват в тях, за да им се направят съответните изследвания. През останалото време фургоните се ползват за взимане на бърз антигенен тест, както и за PCR“, заяви проф. Балтов.

Началникът на спешното отделение в УМБАЛ "Александровска" д-р Николай Хубанов обясни, че идеята на фургоните е още на вратата на всяко лечебно заведение да се отсеят пациентите с остри респираторни заболявания от онези, които са съмнителни за коронавирус. Опитваме се по елементарен начин да разпознаем рисковите пациенти, които ще продължат лечението си в болница, посочи Хубанов.

Досега ползваните, които бяха с малко по-ниска специфичност и чувствителност, разпознават антитела срещу вируса. Антигенните се оказаха значително по-добри и времето за разпознаване е около 15 мин", допълни Хубанов.

Пред Пета МБАЛ-София също има поставен пункт. Той ще работи с 24-часов режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във