Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID отделението на "Пирогов" е запълнено

"COVID-19 е изкуствено създаден в лаборатория. Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус, в който има лабораторен принос". Това заяви директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. Той обясни, че на това заключение навежда пълното разминаване в поведението на COVID-19 с принципите на вирусологията.

"Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата”, каза професорът пред Нова телевизия.

Според него това е един от по-големите проблеми на медиците, тъй като има случаи, които не могат да бъдат прихванати от PCR тестове. Балтов е на мнение, че тези хора са опасни за здравната система.

Лекарят настоява да се наблегне на най-важните мерки в момента. Според него медиците, които работят в COVID-отделения, са по-защитени, защото са по-добре екипирани и знаят, че са в опасна среда. "Останалите колеги, които работят в другите отделения, за съжаление са се поотпуснали и не взимат достатъчно сериозни мерки. Според мен те трябва да носят по-сигурни маски – както пациентите, така и всички, които ги обслужват”, препоръча той.

Директорът на "Пирогов" обяви, че вероятно пред болницата отново ще бъдат поставени два фургона за тестване на потенциално заразени с коронавирус. В момента действа само един такъв.

Капацитетът на "Пирогов" е запълнен. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68. Четирима заразени пациенти са в реанимация.

"За съжаление не можем да поемаме повече пациенти. В крайна сметка ние не лекуваме само коронавирус. „Пирогов” поема изключително тежкия травматизъм на София и страната”, добави проф. Балтов. По думите му предстои отварянето на допълнителни отделения. Той увери, че в "Пирогов" има достатъчно лекари.

"Те обаче са изключително уморени. Това са шест месеца постоянен труд. За съжаление много малко са доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус", посочи директорът на болницата.

Балтов смята, че локалното ограничение в момента е най-ефективно и не е необходимо национално затягане на мерките. И отбеляза, че е получил информация за провеждане на панаир в Търговище. Според него именно панаирът е причината за бума на заразените в областта. Такова увеличение се забелязва в последните дни и в Сливен. 

"Много по-отговорно е на места да се вземат определени мерки. Министърът си върши много добре работата. Директорът на местното РЗИ е един от хората, които трябва да определят мерките за областта. В някои градове те се спазват, в други - не", каза професорът и изтъкна, че има нужда от засилване на контрола и самоконтрола.

Медикът пожела по случай Деня на българския лекар кураж на колегите си и изрази увереност, че заедно ще преборят пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във