Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID мерките у нас дават резултат, отчете Ангелов

Продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция в страната и всичко това дава увереност, че от мерките има резултат и вървим по правилния път. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му въпреки ниския индекс на строгост, в страната ни се наблюдава сравнително ниско ниво на заболеваемост. 

"В края сме на една много противоречива седмица. От една страна мерките дават резултат и трябва да сме доволни, че извървяхме този път. От друга страна обаче хората започват а стават недоволни от случващото се, започва да им се изчерпва търпението, започват да си искат живота обратно – приятелите, събиранията, работата. Ние не по-малко от тях искаме това, но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави", посочи Ангелов.

Той отбеляза, че не се обижда от квалификациите, отправени по негов адрес и е сигурен, че скоро най-големите му критици ще покажат своята благодарност за добре свършената работа.

Здравният министър подчерта, че изискването за отрицателен PCR тест за влизане в страната ни няма да бъде пагубно за туризма. А целта на мярката е да се ограничи разпространението на заразата и да се спасят човешки животи. 

"Разбирам притесненията на туристическия бранш, ние сме подходили изключително гъвкаво и сме дали указания на РЗИ-тата. Виждате какво става в другите държави – затварят се сухопътни и въздушни граници, нещата са изключително сложни и динамични. Виждате какво се случва в Израел – колко много ваксинирани и колко много нови случаи. Доскоро те бяха в изключително добра кондиция, но нещата се промениха. Много въпроси се задават", констатира Ангелов.

За последното денонощие у нас са изследвани 13 276 проби, от тях 3688 са от PCR и 9588 са от антигенни тестове. 598 са новозаразените или 4,5% са положителните резултати. 63-ма души са хоспитализирани през последното денонощие. 52 г. е средната възраст на новодиагностицираните. 23 лица са под 19-годишна възраст. 28 пациенти са починали от коронавирусна инфекция за последните 24 часа. Средната възраст на жертвите е 70 г. 

Дневната заболеваемост на 100 хил. души е паднала под 100, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти към днешна дата е 28%, а в интензивните структури – 35%. Най-висока заетост на легла има в интензивни структури се наблюдава в София-област, Шумен и Добрич.

До момента 9462 медици са се срещнали с вируса, активните случаи са 908, от тях 91 са хоспитализирани.

През настоящата седмица се правят антигенни тестове на учителите. До момента са направени 3726 на помощния персонал и 12 222 на учители. От учителите положителни са 26 човека или 0,21%. От непедагогическия персонал са 11 или 0,29%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във