Банкеръ Daily

Доц. Спас Спасков:

COVID мерките помагат за намаляване на смъртността

При всяко положение мерките срещу коронавируса имат своето значение и до известна степен помагат за намаляване на смъртността в определен момент, посочи доц. Спас Спасков – бивш директор на "Пирогов".

"Мерките практически не борят проблема коронавирус, те ни дават намаляване на натиска върху лечебните заведения", отбеляза доц. Спасков и допълни, че "в момента имаме голям брой пациенти, които се приемат в болниците. Ако са по-малко, по-голямо внимание се обръща на тези пациенти", отбеляза той пред бТВ.

За съжаление се оказва, че голяма част от българите имат хронични заболявания, посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Доста хора ползват личния си лекар само за болнични, но не и за профилактични прегледи, допълни тя.

Според д-р Бацелова инфекциозните болести са като руска рулетка – никога не се знае кой ще боледува по-леко и кой по-тежко. Затова е и идеята всеки да се пази, за да не се зарази.

Според доц. Спасков при новата вълна на коронавируса възможността за заразяване нараства, а освен това и пациентите боледуват по-тежко.

Свободни COVID легла в болниците в страната няма, обяви в ефира на "Нова телевизия" д-р Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в болница "Софиямед". "Всеки час даваме информация в Районната здравна инспекция и всяко свободно легло се заема", каза той. В лечебното заведение са разкрити нови COVID легла и сега броят им е 180. Колчаков изрази надежда 10-те дни на по-строги мерки да пречупят кривата за заболеваемостта.

По думите му, безспорно има пряка връзка между коронавируса и смъртността, ако една нация е във водещи позиции в класацията по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични заболявания. "През ноември имахме период, през който смъртността беше два пъти по-голяма спрямо същия месец на предходната година, което показва, че коронавирусът въобще не е за подценяване. От тази гледна точка трябва да се държим отговорно. Сега плащаме цената на коледно-новогодишните купони", смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във