Банкеръ Daily

Общество и политика

COVID мерките могат да бъдат върнати при влошаване на ситуацията

При влошаване на ситуацията мерките срещу COVID-19 могат да бъдат върнати, предупреди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. "Създава се впечатление, че действаме реактивно, под натиска на някого. Анализите се правят всяка седмица, заповеди с промени в мерките излизат всяка седмица. Със или без протести, този процес върви непрекъснато", каза Кунчев пред bTV. И допълни, че не очаква да се появи нов по-заразен вариант на вируса. "Ако очакваме нещо лошо, то ще е през есента", уточни той. "Смъртността у нас е притеснително висока. Минахме границата от 35 хил. починали", подчерта главният здравен инспектор.

"Остава едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и няма да се занимаваме с коронавируса. Усилията за повишаване на ваксинационното покритие трябва да продължат. Ако сме както в момента с 30% обхват, ще имаме проблеми в сферата на туризма, никой няма да иска да идва тук" посочи Кунчев.

На въпрос дали ще отпадне задължителната карантина, той отговори, че можем да мислим в тази посока само ако има високо ваксинационно покритие. "За да пуснете един човек, доказано положителен, трябва да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са защитени", изтъкна той. Попитан дали се обмисля отпадане на задължителните маски на закрито, отговори, че това ще стане най-накрая: "Страните, които и сега премахват мерките, оставят твърдите препоръки за носене на маски за определен период от време. Ако нещата вървят добре, най-рано в летния сезон можем да мислим и по тази мярка."

Facebook logo
Бъдете с нас и във